Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/16673101 www.bgdnes.bg

10 начина да предотвратите коледното подуване

На празниците има доста богати трапези, и трудно устояваме да се храним с мярка. Това неизбежно води до подуване на корема, което не само че е неприятно като усещане,  но и започваме да се притесняваме за външния си вид. Ето 10 неща, които да ви помогнат да предотвратите или да преодолеете по-леко неизбежният коледен корем.

  1. Хранете се бавно. Трудно може да контролираме бързината на хранене, когато имаме множество вкусотии на масата. Бавното хранене, обаче помага много за предотвратяване на подуването - от една страна ни прави сити с по-малко количество храна, от друга, храната не влиза в стомаха наведнъж, което не стресира органът и си свършва работата много по-бързо и ефективно.
  2. Бъдете внимателни с порциите. Още едно упражнение за себеконтрол, но ако успете храносмилателната ви система ще се отблагодари. Бъдете реалистични и преценявайте внимателно от колко храна има нужда тялото ви и докъде вашият глад се превръща в лакомия. Японците имат златно правило при хранене - "Хара хачи бу", което означава, че е най-добре да си нахранен на 80%. Добре е да вложим тази практика и на българската трапеза. 
  3. Намалете алкохола. Говори се, че алкохолът помагал на храносмилянето, особено с по-мазните храни. Но ракийката с туршията се оказва мит. Алкохолът има свойството да дразни стомашната лигавица, и това неизбежно води до по-некачествено смиляне. В последствие, питиетата пречат на усвояването на хранителните вещества, както и разстройват естествената ни чревна флора. Все пак е празник, затова си налейте едно за "наздраве", но не прекалявайте с чашката.
  4. Пийте повече вода. Без вода сме за никъде! Освен че е жизненоважна за нашето оцеляване, водата може да ни помогне и при храносмилянето. Пиенето на вода преди хранене също може да ви помогне с това да ядете по-малко. Не се притеснявайте, водата няма да ви разреди стомашните сокове. Органът взима и в число количеството течност и ще компенсира с по-големия обем вода.
  5. Избягвайте мазното, заместете със зеленчуци. Всички знаем, че ни става тежко, когато ядем мазничко. За да предотвратим хапването на голямо количество от калоричните бомби, може да залъжете глада с по-здравословни алтернативи - да заместите със салати. Друг вариант е да пробвате други методи на приготвяне. Вместо да пържите, да печете, например.
  6. Внимавайте с фибрите. Фибрите са въглехидрати, които са много полезни за храносмилателната система. В съвременната ни диета, обаче, количеството им е намаляло. Да се приемат фибри е препоръчително, но консумирането им на високи количества наведнъж често води до нежелано подуване и запек. Храната на бъдни вечер е доста бодата на фибри - боб чорбата, туршията, и зелевите сърми са изпълнени с такива.
  7. Движете се. Упражненията раздвижват гастроинтестиналния тракт и помага на храната да премине по-бързо през дългия път в нашето тяло. Но внимавайте! Физическата активност внезапно след хранене може да ви изиграе лоша игра и да ви накара да се почувствате oще по-тежко.
  8. Не яжте преди да си легнете. Препоръчително е да се храните няколко часа преди да легнете настрани. Ако прибързате с лягането, или ако хапнете късно вечер, ще затрдуните смилянето на храната в стомаха. Това не само че ще удължи времето на работа на органа, но пък и ще имате по-некачествен сън.
  9. Избягвайте млечни продукти. Голяма част от нашето население има дефицит на ензима, който разгражда млечната захар - лактаза. Поради това, когато приемаме пресни млечни продукти, млечната захар остава неразградена в нашите черва. Това кара чревните ни батерии да нападат млечната захар и да я разграждат в газове. Именно затова млечните храни водят до подуване.
  10. Не пийте газирано. Газираното ни подува. Това е факт, който е широко познат на всички ни. Причината е проста - въглеродният диоксид, който се де отделя от напитката, продължава да се отделя в нашите стомаси и така храносмилателният път се напълва с газ и се подува като балон. 

Четете още

Проф.Мермерски СЪВЕТВА: Щадете жлъчката!

Проф.Мермерски СЪВЕТВА: Щадете жлъчката!

Сърбия примамва студенти с печени прасенца

Сърбия примамва студенти с печени прасенца

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама