Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4946663 www.bgdnes.bg

Директорът на обсерваторията в Рожен Никола Петров: Стига глупости! Марс не идва към Земята!

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Никола Петров е астроном от Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен. Специалист по Слънцето - "Хелиофизика", ръководител на отдел "Наблюдения" и директор на обсерваторията.


Петров е роден на 2 март 1971 г. в Костинброд. Близо 20 години работи в обсерваторията, семеен е.

Реклама


"България Днес" разговаря с него дали наистина Марс е възможно да изглежда в небето голям колкото Луната.

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Петров, хиляди хора очакваха да наблюдават в небето т.нар. двойна Луна, при която земният спътник и планетата Марс са близо една до друга и със сходни размери. Това обаче не се случи. Можете ли да обясните този мит?


- Това е пълен абсурд! Настанало е някакво тотално объркване. Тези дни Луната визуално е почти пълнолуние. Тя периодично обикаля около Земята и ние наблюдаваме различните й фази. Спътникът може да бъде по-близо и по-далеч от нашата планета, защото се върти по елипса около Земята. Когато Луната съвпадне да е близо по елипсата и във фаза на пълнолуние, ние я наричаме Супер Луна. В момента това е поредната за тази година и първата от следващите Супер Луни. Следващите две пълнолуния - през септември и октомври, също ще бъдат в момента, когато спътникът ни е най-близо до Земята. Най Супер Луна ще има около 25-26 септември.


А относно твърдението, че Марс ще бъде толкова близо до Земята, че ще се вижда като нашия спътник - това нещо никога не се е случвало и никога няма да се случи. Не знам откъде може да има такава информация, но това е просто абсурдно твърдение. Това означава, че Марс по някакъв начин сме го извадили от неговата постоянна траектория, обикаляйки около Слънцето.


- Как може да се случи тази промяна в движението на Марс?


- Или трябва да е някаква супер божествена сила, която да го премести от траекторията, или трябва да е претърпял толкова голям удар с някакво тяло в Слънчевата система, че да го отклони. Но такова тяло не може да има и да го удари, защото трябва да е сравнимо с размерите на самата планета Марс. Така че Марс да се вижда по начина, по който се вижда Луната, е просто невъзможно да се случи, особено в следващите дни, защото вече трябва да е настъпило някакво събитие, което отдавна да сме видели.

Реклама


- В публичното пространство дори се разпространяват снимки на едрите планета и спътник.


- За пръв път чувам за подобно нещо. Толкова е абсурдно. За сблъсък, който да измести Марс, е нужно голямо тяло, което отдавна трябва да сме видели в небето. Защото с астероид например няма как да се случи. Да не говорим, че ще трябва и време, в което да изчакаме приближаването на Марс до нас. Това е плод на нечия фантазия.


- Такъв сблъсък вероятно би нанесъл сериозни промени в съществуващия сега ред в Слънчевата система?


- Естествено. Затова и казвам, че е толкова невероятно. Не мога да си представя как е възможно да се разпространява подобна информация. Това няма как да се случи и след милиарди години. Освен ако някоя божествена сила не извади Марс от неговата траектория. Не може да се случи просто ей така, защото на някого му се иска. Нито един астроном в света не е забелязал планета в Слънчевата система, която да се движи безразборно и да причини удар с друго небесно тяло.


- Каква ви е мнението за Нибиру (хипотетична планета, за чието съществуване се застъпват автори, правещи собствени, непризнати от науката интерпретации на текстове от шумерската митология), която стана популярна през последните години? Може ли тя, ако съществува, да причини подобен мащабен сблъсък?


- Това е интересен случай. Конспиративните теории са за хора, които се оправдават сами пред всички останали за своето невежество. Няма нищо лошо в конспирацията като цяло. Тази планета е сравнена по размери с Юпитер - най-голямата планета в Слънчевата система. Как да си обясним, че съществува огромната Нибиру, а само астрономите я пазят в тайна. И как всички десетки хиляди астрономи в света и милиони любители астрономи пазят в тайна нещо подобно. Ако някой открие нова планета, това ще е неговата най-голяма слава до края на живота му. Наскоро за пореден път имаше една голяма реклама на НАСА, която казваше, че са открили планета, подобна на Земята. Много хубаво звучи, но това е поредната планета с предположение, че тя е подобна на Земята. Вече има 8-9 планети за последните 4-5 години. САЩ просто разполагат с повече средства да правят реклама от работата си. В нашата обсерватория в Рожен също имаме открити планети, имаме планети, които изследваме и искаме да докажем точните им параметри. Това го правят във всички държави, където има астрономия. Ако ние открием такава планета, ще го кажем с висок глас. И всеки би искал да направи нещо подобно.


Но планетата Нибиру е мистична и е свързана с действията и мислите на един-единствен човек - Зехария Сичин. Неговото предположение за съществуването на планетата Нибиру е свързано с интерпретация на рисунка върху камък, която е от шумерите. На тази каменна гравюра вижда 10 точки, като смята, че една от тях е планета, която периодично минава близо до Слънцето и Земята. И по неведоми пътища нито един астроном не я е видял, но само шумерите са я забелязали. Това е само един опит за интерпретация на видяното върху камъка. Това може да означава съвсем различно нещо. Може и да са тела от небето, но може шумерите да са показали и неща от земния си живот. Защо пък да не са любимите жени от харема на царя, любимите му коне или любимите му кучета и котки? Това е личното ми мнение без никаква научна стойност. Главната задача на науката е именно това - чрез факти да докажем теорията, на която стъпва и се опира. Планетата Нибиру, за която се вдигна много шум през 2012 г., се оказа, че не се блъсна в Земята и за пореден път се разминахме с края на света.


- Съществуват ли други подобни нестандартни теории?


- Има филм на Би Би Си за злия близнак на Слънцето. Тяхната идея е не само че има друга голяма като Юпитер планета, но има и второ Слънце. И пак по неведоми Божи пътища никой не може да го види как свети. Според някои хора не може да съществува една система, ако няма своя антипод. Тоест, ако имаме симетрия в природата, звездите в една система трябва да са поне две. Е, няма друго Слънце!


- Какви други интересни явления можем да очакваме в небето до края на годината?


- Лятното небе винаги е интересно. Заради хубавото време можем да се радваме на много неща. Сега е прекрасен Млечният път, веднага слез залеза на Слънцето. Виждат се част от зодиакалните съзвездия Скорпион и Стрелец. Сутринта може да се забележат части от съзвездието Телец. През ноември се очаква силен метеорен поток, който обикновено се случва около 7-9 ноември. Около 30-40 метеора, или казано по народному "падащи звезди", ще има на час. Ще има и лунно затъмнение, което ще се вижда от нашата страна.

Реклама
Реклама
Реклама