Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4953032 www.bgdnes.bg

Родителите на Вероника се поболяха

Родителите на убитата и ограбена Вероника Здравкова се поболяха за шестте месеца след убийството на дъщеря им във Велико Търново. Те са видимо отслабнали и побелели, опитвайки се да преживеят смъртта на момичето си. Признават, че почти не успяват, а още повече ги тревожи възможността извергът Илиян Здравков, който затри студентката, да излезе предсрочно от затвора.

Внимание ЧИТАТЕЛИ! Целият текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на вестник "България Днес".

Реклама

Можете да подкрепите петицията "За доживотен затвор за убиеца на Вероника ТУК

Можете да подкрепите петицията, присъдите на убийците да не се намаляват с 1/3 ТУК

Надя и Трайчо Трайкови за половин година са станали слаби като клечки. Двамата са с близо 40 килограма по-слаби отпреди фаталния 28 февруари, когато рецидивистът отне живота на дъщеря им. Двамата са с почти чисто бели коси, а хората, които ги познават от преди, казват, че в началото на годината били само леко прошарени. Самият Трайчо признава, че за цялото време се усмихнал само веднъж, и то само за кратко - когато втората му щерка Мирослава му родила внуче. От зимата насам почти не могъл да си почине и успявал да спи само по няколко часа.
"Аз съм вече мъртвец", казва почерненият баща.


Сега двамата родители имат нова грижа. На 14 септември в Окръжния съд на Велико Търново започва делото срещу 40-годишния убиец. Рецидивистът вече направи пълни самопризнания и защитата му е внесла искане делото да се гледа по съкратена процедура. Така наказанието му ще бъде намалено с 1/3.
Още преди да бъде внесен обвинителният акт, циганското гето около лобното място на Вероника започна да расте отново. Около гарата във Велико Търново, където намери смъртта си тя, се появиха коптори, а според живеещите в близост там прииждат все още и още роми. След убийството на 23-годишната студентка полицията разчисти бараките, но всичко явно е било само временно. След подадени сигнали от полицията и общината обещали да направят проверки на настанилите се роми.
Докато се чака началото на делото, във Фейсбук групите в памет на студентката тръгнаха призиви да се открият съучастниците на Илиян Здравков. Сега става въпрос не за съизвършители на кървавото деяние, а да се открият и да се публикуват имената на онези магистрати, заради които рецидивистът е бил на свобода, въпреки че по време на убийството е трябвало да бъде зад решетките.
"Те също имат заслуга за нелепата смърт и заслужават наказание... Наказание ако не получат от жалката ни държава, то поне от Господ", пишат администраторите в една от групите за Вероника.
Междувременно в интернет набират скорост две петиции. Едната е за доживотен затвор за убиеца на момичето, а другата подписка е от граждани, които настояват процесите за убийства да не се гледат по съкратената процедура и съответно наказанията да не се намаляват с 1/3.


Завинаги на 23

Освен родителите на Вероника и останалите членове на фамилията линеят след смъртта на студентката. Братовчедка й Галина Крумова също не може да преодолее загубата. Тя написа стихотворение, посветено на Вери, което обиколи социалните мрежи:

Завинаги остана красива и млада
завинаги на двадесет и три.
До теб стоях и молех се на Бога
да ме погледнеш с красивите очи.
Да ме чуеш колко те обичам
да станеш, да се върнеш пак при нас.
Бавно по лицето ми сълзи се стичат
усмихната да те видя, молех се аз.
Не чу молитвите ми ти да се събудиш
нежна и безжизнена лежеше там.
А колко много исках ти да ме прегърнеш
ала в сън дълбок заспа...


Реклама
Реклама
Реклама
Реклама