Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5018521 www.bgdnes.bg

Кандидатът за кмет на община Видин Росица Кирова: Видин е по-важен, от която и да е партия

Лоша инфраструктура, дупки и трапове по улиците, пренебрежително отношение и липса на всякаква комуникация от страна на общината към видинчани. Това са само част от проблемите, които ежедневно тормозят жителите на видинския квартал "Акджамия". На среща с кандидата за кмет на Видин Росица Кирова и кандидат-съветници от листата на "Единни за промяна" хората от жилищния район изплакаха болките си и поискаха да бъде спряна дългогодишната порочна практика местната власт да остава глуха и сляпа за тревогите на обикновените хора.

"Крайните квартали са толкова важни, колкото и центърът на Видин. Проблемите са много и са натрупвани с години. Затова сме тук, защото за нас, от "Единни за промяна", е ценно да чуем вашето мнение, защото Видин и жителите му са по-важни, от която и да е партия", заяви пред съгражданите си Росица Кирова.

Реклама

Важен елемент в програмата на "Единни за промяна" е създаване на обществени съвети във всеки квартал на Видин. В тях жителите по места сами ще излъчват свои представители, за да бъде осъществен така липсващия диалог между общинската администрация и видинчани, чието право е да изискват и настояват за решаване на конкретните проблеми на хората от жилищните райони в града.

"Аз и екипът на "Единни за промяна" сме се опитвали много пъти да отстояваме гражданската си позиция. Ние обичаме града си. Част от нас са били и в Общинския съвет на Видин и имаме горчив опит като общински съветници. 10 г. бях опозиция на кметове, защото се оказа, че много хора, когато попаднат във властта, забравят откъде са тръгнали. Забравят, че всички ние сме ги избирали, гласували сме им доверие, повярвали сме на обещанията им за промяна", каза Росица Кирова.

Представяйки основните приоритети в програмата на "Единни за промяна", кандидатката за кмет наблегна на уникалните възможности за превръщането на Видин във водещ туристически център и развитие на балнеотуризъм. Град, разполагащ с исторически и културни забележителности, които не се използват и вместо да привлича, местната администрация отблъсква туристите. Затова от изключителна важност е общината не само да рекламира тези уникални дадености, но и да вложи средства за обновяване на Видин - от входните артерии, центъра, градинките и паркове, до всеки район и улиците в него.

"В много квартали на града ни, до жилищните блокове няма дори тротоари, няма асфалт. Газим в кал и мръсотия. Ние от "Единни за промяна" ви предлагаме специална програма с наредба за благоустройство. Трябва да се започне от зониране на града, за да очертаем приоритетите си. Ако впрегнем сили, ако всички заедно поискаме и гласуваме доверие на промяната, можем да превърнем града си в приветлив, привлекателен и притегателен център за гости и туристи. А и на нас ще ни е по-хубаво и уютно. В крайна сметка, стигаме до най-големия проблем на Видин - работни места, защото хората трябва да имат възможност да работят и от труда си да могат да живеят добре. Промяната на икономическата обстановка във Видин ще настъпи, когато успеем да развием природните си дадености и превърнем Видин в магнит за туристи. Ние ще ги обслужваме, ние ще произвеждаме и предлагаме услуги и стоки за тях, давайки път за развитие на малкия и среден бизнес, създавайки заетост и поминък на видинчани. Това не е мираж, така е по цял свят, където хората са успели да използват историческите си, културни и природни дадености", заяви Росица Кирова.

От "Единни за промяна" са категорични, че с едно разумно управление на общинските пари, спиране източване на хазната и стриктна финансова дисциплина, общинската власт има силите и възможността да вложи средства както за благоустройство на града и общината, така и за развитие на лечебния, исторически и културен туризъм. Специално внимание в програмата на "Единни за промяна" е отделено и за младите хора по отношение на образованието, спорта и стимулиране на гражданската им активност.

Правилното използване на средства по европроекти бе друг въпрос, който дискутираха хората от кв. "Акджамия" с кандидатите от "Единни за промяна". От гражданското обединение посочиха като порочен пример осакатения проект за воден цикъл на Видин, заради което в някои райони продължава да липсва водопровод и канализация. Жителите на "Акджамия" изразиха недоволството си от спирането и на проекта за крепостната система "Калето" с намираща се непосредствена близост до квартала им част от нея, известна като Шарампоя.

Реклама

"Общинската администрация има възможностите да влее много свежи средства за развитието на града и общината, но те трябва да бъдат управлявани правилно", заяви кандидатът за общински съветник Борислав Ванков, доказал се управленец в социалната сфера, бивш зам.-кмет и професионалист по разработване на европроекти.

"Мен ме боли, когато настоящата местна администрация дори не пожела да кандидатства за образователна инфраструктура по ОП "Регионално развитие". След като бяха ремонтирани всички детски градини, общината не поиска да продължи изработената програма, в чието създаване участвах и аз, за подпомагане на средните училища. Грях е да не се кандидатства по такива програми и то само защото не отговарят на нечий лични приоритети или интереси", заяви Ванков. Той бе категоричен, че е гласувал пълното си доверие на кандидатката за кмет на Видин Росица Кирова, която безспорно е доказала, че има силата и енергията да промени облика на града.

"Много се надявам да получим вашето доверие и само след дни да ни подкрепите с бюлетина номер 11. Ние ще оправдаем вашия глас", допълни още Борислав Ванков.

В откровения разговор с жителите на кв. "Акджамия" се включиха и други кандидати за общински съветници от листата на "Единни за промяна" - изявеният спортист и треньор Милен Милчев и доказалата се като педагог и директор на видинско училище Катя Трифонова. Проблемите със "синята зона" и реда за паркиране в централната градска част и липсата на озеленяване бяха другите въпроси, които споделиха жителите на кв. "Акджамия".

"Няма да е лесно, проблемите са много, но ние заедно можем да успеем. Кметът е този, който трябва да носи отговорност, както за своите действия, така и за работата на целия си екип. Кметът трябва да поема отговорност и не само предизборно да дава обещания, но и да ги изпълнява - ежедневно и през всичките 4 г. от своя мандат", каза още кандидатката за кмет Росица Кирова.

Множество нерешени с години проблеми бяха изразени пред кандидатите от "Единни за промяна" по време и на другите им срещи с жители на град Дунавци и с. Жеглица. "Ще се срещнем с всички, защото волята на хората е нашата кауза", заяви Росица Кирова.

Реклама
Реклама
Реклама