Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5019928 www.bgdnes.bg

Пазете се от ранен глиган!

Тази събота (3 октомври) се открива най-дългоочакваният и популярен групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч. Боеприпасите са заредени, пушките почистени, а ловците тръпнат в очакване да хукнат из горите. Ловът на глигани е изключително емоционален и безспорно се нарежда на първо място по значимост за нашите ловци. Колкото обаче тези гонки са интересни, толкова са и опасни.
Много често се случва глиганът да бъде ранен, след което следва щура гонка с всичките рискове. Възможността да се излезе очи в очи с раненото разярено животно не е малка. Усетило парещата болка от попадналото в тялото му олово, прасето прави отчаяни опити да се измъкне с бягство. Понякога успява, ако раната не е дълбока и не са засегнати жизненоважни органи. Друг път обаче силите бързо го напускат и раненото животно се окопава в някой гъсталак, задължително с лице към преследвачите.
В ролята на такива първо влизат кучетата, които яростно го облайват, но ако глиганът е едър, спазват безопасна дистанция, знаейки какво правят острите му глиги. Най-непредпазливите обикновено отиват в жертва при някоя свирепа схватка. В тези моменти на еуфория има предпоставки за подценяване правилата на безопасност. Затова винаги трябва да бъдем с повишено внимание, де реагираме бързо и да не стреляме без ясна цел.




Шефът на ловците:
Не стреляйте по шум!

Председателят на УС на НЛРС-СЛРБ инж. Иван Петков направи своето приветствие за откриването на лова на едър дивеч.
"Скъпи колеги, на 3 октомври откриваме дълго очаквания сезон на груповия лов на дива свиня и местен дребен дивеч. От името на Управителния съвет на националната организация искам да ви поздравя с това значимо за всеки български ловец събитие. Убеден съм, че ни предстоят вълнуващи ловни дни сред багрите и красотите на есенната гора, а и много позитивни емоции от тръпката в ловните излети.
Колеги, пред прага на този така обичан у нас групов лов искам и да напомня на всеки от вас, че след 3 октомври използваните от ловците боеприпаси стават много сериозни и опасни. Затова призовавам всички да ловуваме отговорно, да спазваме закона и правилника, да не допускаме нарушаване на ловната дисциплина и мерките за безопасност в излетите. Вие отлично ги знаете, колеги, но все пак ще си позволя да напомня две от правилата, при нарушаване на които стават най-големите бели. Първо - никога не се стреля по шум, без ясна видимост на целта, и, второ - до приключване на гонката никой не напуска пусията, на която е сложен от ръководителя на лова.
На всеки един от вас желая от сърце здраве и лично благополучие! Наслука!", бяха думите на инж. Петков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама