Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5139781 www.bgdnes.bg

Вальо Топлото без цигари в затвора

Валентин Димитров - Вальо Топлото го закъса за цигари. Първата му седмица в Централния софийски затвор преминала спокойно, като единственият дерт на скандалния бивш шеф на "Топлофикация" бил, че няма какво да пуши, научи "България Днес". Това стана ясно на вчерашното заседание в Софийския градски съд по делото за пране на пари срещу Димитров. Той бе доведен с белезници. Топлото беше вкаран на топло преди седмица заради влязла в сила присъда след решението на ВКС по едно от делата срещу него.

Малко преди Димитров да бъде конвоиран до заседателната зала, защитникът му адвокат Венцислав Дудоленски се появи в Съдебната палата с колет. Той бил специално приготвен от съпругата на разточителния шеф Станислава Димитрова. В торбата с продоволствията липсваха продукти като синьо сирене, скъпи вина и швейцарски шоколади, с каквито бе свикнал да се глези шефът на парното по времето на управлението си. Именно за зверска злоупотреба със служебни пари, декларирани като "представителни разходи", Димитров вече търка нара. Той трябва да върне на „Топлофикация“ и 325 000 лв., похарчени за джет, луксозни календари, поддръжка на тузарски "Лексус" и редица екзотични покупки. От достоверен източник стана ясно, че в скромното колетче имало само няколко кутии цигари и малко храна. Въпреки молбите на Топлото служителите на "Съдебна охрана" не му позволиха да си вземе торбичката в зандана. Те му обясниха, че всяка пратка трябва да е адресирана до затвора, където да мине надлежна проверка.
Малко преди да започне заседанието, Димитров каза на защитника си, че е добре и засега няма проблеми със останалите престъпници. Той чакал по-бързо да изминат двете седмици, след които щял да бъде прехвърлен в затворническото общежитие в Казичене. Там ще е на лек режим и ще има право да работи, с което ще намали тригодишната си присъда. Тъй като Топлото вече е излежал близо 10 месеца в ареста, които се приспадат от наказанието му, престоят му зад решетките е едва 2 години.
Засега Димитров е настанен в приемен отряд, където задължително попадат новопостъпилите затворници, за да се адаптират към обстановката.
Закъснението на съдия Петя Крънчева даде възможност на Димитров да прегледа документите по делото и да обсъди стратегията с адвоката си. Заседанието продължи с разпита на шефове на фирми, с които Топлото е сключвал сделки. Според обвинението Димитров е извършвал незаконни финансови сделки с кредити и ценни книжа на обща стойност 22 млн. лева. Димитров е обвинен и за нарушение на валутните закони в качеството си на управител на фирма "Про Марк" ЕООД, защото не е декларирал пред БНБ множество сделки, чиято обща стойност е 8 220 401,58 евро. Това дело срещу него се точи вече седма година. Свидетелите по процеса са 120, а събраните документи и доказателствата са десетки томове.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама