Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5145332 www.bgdnes.bg

Плодовите шоколади удрят сърцето

Плодовите шоколади са най-опасните сладки изделия на пазара!
За проблема алармираха разтревожени родители, чиито деца са с влошено здраве, след като консумирали от вкусните лакомства.
Проверка на "България Днес" показа, че в голяма част най-масовите шоколади у нас съдържат вредното палмово масло, суроватъчна пудра, емулгатори и изкуствени подсладители. Всички те в синхрон са вредни за човешкия организъм, особено за детския.
"Не мога да приема в сладки изделия и особено за деца да има подсладители. Отделно всички Е-та, за които всички знаем, че са вредни, водят до алергични реакции, влошен сън и разклатена сърдечна дейност. Сърчицата им започват да туптят учестено, а нервната система се възбужда. Получава се дори и сърдечна тахикардия, което може да бъде много опасно", сподели пред вестника специалистът по здравословно хранене проф. д-р Донка Байкова.
От опасните емулгатори най-често срещани в шоколадите са соев лецитин, Е 476 и слънчогледов лецитин.
Добавката Е 476 е забранена за използване в някои страни. Според редица медици прекомерната й употреба може да доведе до увеличаване на черния дроб и бъбреците и да наруши обмяната на веществата.
С особено внимание към продукти със съдържание на Е 476 трябва да се отнасят хората, които страдат от стомашни заболявания и деца.
Соевият лецитин е още по-вреден. По-голямата част от соята, която може да се намери на пазара, е ГМО, а учените са доказали, че ГМО е заплаха за нашето здраве.
Допълнително добавката потиска работата на щитовидната жлеза и може да доведе до хормонален дисбаланс. Изследвания са доказали, че тя съдържа токсини и оестрогени, които могат да разстроят женския менструален цикъл, да снижат нивата на тестостерон и да предизвикат различни неприятни болести.
Плодовите шоколади са пълни и с ароматизанти, които да докарват на мирис желания плод. В същото време съдържанието на ягоди, малини или кайсии е едва... 0,1 процента. Останалото е суроватъчна пудра, захар, обезмаслено мляко на прах и т.н.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама