Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5146106 www.bgdnes.bg

150 000 фирми длъжни да се регистрират в НОИ за болнични

150 000 фирми и самоосигуряващи се ще трябва да се регистрират в Националния осигурителен институт (НОИ), за да могат от 1 януари да подават документи за ползване на болничен на работниците и служителите си. Това съобщи управителят на НОИ Бисер Петков пред в. “24 часа”.

По електронен път вече ще се подават и документите за изплащане на обезщетения на жени, които ползват отпуск за раждане или за отглеждане на малко дете.

Реклама

От началото на 2016 г. болничните листове ще са изцяло електронизирани. През миналата година в НОИ се записаха лекарите и престанаха да издават едно от копията на болничния лист, което е за предаване в осигурителния институт, а го пращат чрез електронна система. Сега е ред на работодателите да го направят, за да може да се ускори и процедурата по изплащане на обезщетенията за ползване на отпуск по болест, обясни Петков.

Регистрацията на фирмите

ще става изцяло

по електронен път

през сайта на НОИ. Те обаче ще трябва да притежават квалифициран електронен подпис, за да подават документите за болничните на работниците си онлайн. Според Петков това изискване не би трябвало да затрудни компаниите, защото те вече ползват електронен подпис, за да подават по електронен път данъчни декларации до Националната агенция за приходите.

Регистрацията започва от 1 декември 2015 г. и ще се извършва онлайн чрез уеб приложение, достъпно през интернет страницата на НОИ, обясниха от осигурителния институт.

Единствено при компаниите, които решат

да упълномощят

външен

счетоводител

да обработва от тяхно име болничните листа, ще се наложи разкарване до гише в някое от териториалните поделения на НОИ, обясни Петков. Това е, за да се удостовери, че издаденото пълномощно е валидно и човекът наистина ще представлява компанията.

Фирмите няма нужда да инвестират средства в закупуването на специален софтуер, с който да си комуникират с осигурителния институт и чрез него да описват и подават болничните листове. НОИ разпространява безплатно програма за подаването им, обясни Петков.

Компаниите, които изберат да ползват софтуера на НОИ, ще могат да подават документите си онлайн през страницата на осигурителния институ. При тях подаването на документите за всеки болен служител ще се извършва в реално време.

Реклама

По-големите компании, които работят със собствен софтуер, т.нар. комплексни системи за човешките ресурси, ще трябва обаче да си поръчат на разработчици добавка към него за болничните листове.

В НОИ вече няма да се приемат документи за болнични на гише. Прави се изключение само за много малките работодатели

Те ще могат да създават документите за своите работници по различно време в зависимост от това кога е занесен при тях болничният лист. Изпращането към НОИ пък ще може да става както в реално време, така и отложено, ако счетоводителят прецени, и софтуерът, който ползва фирмата, позволява.

Отново

НОИ ще

предостави

безплатно

техническите

изисквания към

допълнителния

софтуер,

както и кодовете за връзването му с осигурителния институт.

От регистрация и подаване на болничните листове по електронен път са освободени само работодатели, които подават до 2 документа, обясниха от НОИ. Те ще могат да продължат да подават и офлайн, както досега. Това ще става на хартия или електронен носител в съответното териториално поделение на НОИ.

И за малките фирми обаче няма да има пречка да подават по електронен път документите, ако имат желание.

Компаниите, които имат до 10 документа за подаване, също ще имат право на избор. За тях

подаването на

документите на

хартия не важи

Те ще могат да изберат дали да занесат дискета или диск в НОИ, или да си пускат декларациите по електронната система. Работодателите с над 10 удостоверения и осигурителните каси ще ползват само електронното подаване на документи.

От 1 януари 2016 г. се променят и образците на документи, които работодателят подава в НОИ, за да ползват работниците му обезщетения за болест или майчинство. Те са описани в нова наредба за обезщетенията на осигурителния институт и са съответно приложения с номера 9, 10 и 11, обясниха от НОИ.

През януари вземат удостоверения

на гише, но за болни от декември

Въпреки че срокът за регистрация на работодателите в системата за електронните болнични е декември 2015 г., те ще могат да носят документи на хартия и през януари следващата година. Това обясни управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков.

Хартиените документи обаче трябва да са за болнични, които са издадени от лекар или лекарска комисия до 31 декември 2015 г., уточни Петков.

Регистрация в системата за електронните болнични ще може да се прави и през всеки един месец от 2016 г. особено от работодатели, при които няма болни служители от началото на годината.

150 000 е броят на работодателите и самоосигуряващите се лица, които регистрират болнични листове в осигурителния институт в рамките на една година, обясни управителят на НОИ. Не всички обаче започвали да подават болнични още от началото на годината. Заради това и в осигурителния институт не очакват въвеждането на новата система да доведе до проблеми с регистрацията на работодателите или изплащането на болничните на работниците.

Новият начин за подаване на документите за изплащане на болнични в НОИ би трябвало да улесни работодателите, категоричен е Бисер Петков. Причината е, че те вече няма да отделят служител, който да посещава териториално поделение на НОИ и да подава документите на хартия или на дискета. В момента според работодатели за подаване на декларациите за болничните на служителите на гишетата на осигурителния институт се губи поне по един работен ден. Според изчисления на НОИ за една година бизнесът ще спести около 71 млн. лв. от това, че служителите му не се разказват до гишетата.

Реално с подаването на информацията от работодателите онлайн завършваме системата за въвеждането на електронния болничен лист, обясни Петков. През миналата и тази година течеше регистрация на лекарите и от 1 януари 2015 г. те започнаха да ги подават електронно към НОИ. От 1 юли 2015 г. пък лекарите престанаха напълно да издават хартиени болнични. Запази се обаче досегашният ред за работодателите през цялата 2015 г.

Намаляват с по пет дни
сроковете за подаване на
документи и за плащане

С по 5 дни се намаляват през 2016 г. сроковете за изплащане на болничните по сметките на хората и за подаване на удостоверенията от страна на работодателите.

Фирмите са задължени да подават всички документи за болните си работници към НОИ до 10-о число на месеца, който следва месеца, през който болният работник им е предал документите от лекаря. Тази промяна е предвидена в Кодекса за социално осигуряване и ще бъде приета от парламента заедно с бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г. В момента срокът за работодателите е 15-о число на месеца.

С 5 дена ще бъде съкратен и срокът, в който НОИ изплаща обезщетенията, обясни управителят на института Бисер Петков. Това обаче ще стане от 1 юли 2016 г., когато се очаква всички работодатели да са се регистрирали в електронната система на НОИ.

В момента болничните се изплащат до 15 работни дни, след като в осигурителния институт са постъпили всички документи от лекаря и работодателя. Според Петков от 1 юли този срок ще бъде намален на 10 работни дни. Причината била, че вече няма да се губи време за ръчно въвеждане на данните на болните.

Реклама
Реклама
Реклама