Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5290450 www.bgdnes.bg

Христо Борецов прострелян през стъклото на инкасо колата, куршумът заседнал в сърцето му (обзор)

- По-възрастният охранител

е произвел два изстрела,

първият бил стоп-патрон

- Братовчедите дебнели автомобила,

скрити в барака зад пощата в Средец

20-годишният Христо Борецов, който заедно с братовчед си Бойко пробва да задигне инкасо автомобил с над 100 000 лв., е бил прострелян от близко разстояние - около метър, а куршумът е заседнал в сърцето му, научи “24 часа”.

Куршумът е минал под ъгъл през панорамното стъкло на колата, проникнал в гръдния кош странично, пронизал е белия дроб, сърцето и е останал в тялото.

Реклама

Проектилът е причинил огромен вътрешен кръвоизлив, изваден е по време на аутопсията.

Според съдебния медик д-р Галя Милева, извършила аутопсията, простреляният Христо е издъхнал за десетина минути.

Той е успял да

тича ранен около

200 метра,

тъй като куршумът не е поразил централен кръвоносен съд. В подобни случаи смъртта настъпва много по-бързо, обясняват медици.

Екип от Бърза помощ е опитал да го реанимира, но младият мъж бил издъхнал.

Знае се, че фаталният изстрел е произведен от по-възрастния охранител, който е бивш военен. 57-годишният мъж натиснал спусъка два пъти, като първо стрелял със стоп патрон.

Нападанието на инкасо автомобил с пенсии стана малко преди 9 ч на 8 февруари в град Средец.

Загиналият Христо заедно с братовчед си Бойко Борецов дебнели колата, скрити в ламаринена барака в задния двор на пощата. Преминали в атака, когато двамата охранители слезли от колата и се готвели да разтоварват колетни пратки. В този момент служителка на пощата отворила вратата към рампата и единият от бандитите насочил към нея пистолета. Жената бързо хлопнала вратата обратно.

Христо и Бойко буквално

изпръскали в

Реклама

лицата на двамата

охранители

съдържанието

на двата спрея,

които купили от ловен магазин. Двамата гардове били ритани и удряни по главите с дръжката на пистолет. По първоначални данни оръжието е газово и също е купено от ловен магазин.

Оттам обирджиите се снабдили и с два чифта белезници, но не успели да ги вкарат в действие. Явно планът им е бил да закопчеят гардовете и да ги оставят във вътрешния двор на пощата, след което да избягат с автомобила.

Колата обаче затънала в непочистения от сняг двор и това било достатъчно охранителите да се окопитят и да се опитат да осуетят бягството.

“Когато нашият служител е стрелял, той е виждал само контурите на колата заради възпалените си от спрея очи. Охранителят е с 15-годишен стаж във фирмата, изключително стриктен.

И двамата ни

служители ще

бъдат наградени,

за нас те са герои

Най-вероятно ще бъдат наградени и от “Български пощи” за това, че са опазили имуществото им”, коментира управителят на фирма “Бургас инк” Димо Демирев. В момента с нападнатите охранители работи психолог, фирмата вече им е наела и адвокат.

“Съжалявам много за загиналото момче, познавах бегло другото, но това, което са направили, е страшно. За съжаление, децата ни израстват без ценнности, самата система е виновна”, допълни Демирев.

След изстрелите и двамата нападатели изскочили от колата и хукнали в различни посоки.

Както вече стана ясно, силите са стигнали на Христо да пробяга около 200 метра, където е паднал и издъхнал. Бойко е претичал през площада.

Полицаите от Средец са реагирали на секундата на сигнала за грабеж и младежът е задържан буквално за 4-5 минути.

За улики е претърсено както убежището на двамата нападатели в двора на пощата, така и колата, с която те са стигнали до Средец. Автомобилът опел зафира, собственост на бащата на Бойко - Трифон, е намерен на около 3 км по посока към Дюлево. В него са открити личните документи и мобилните телефони на двамата. Вероятно те са смятали да зарежат инкасо автомобила някъде и да се прехвърлят на леката кола.

Няма данни обаче да са планирали палеж, за да заличат следи, както обикновено се действа.

Разчитали са, че никой няма да стигне до тях заради плетените маски на лицата и кожените ръкавици.

Семейството на Христо, негови приятели, учители и съученици са в шок и не могат да проумеят, че лъчезарното и кротко момче е дръзнало да участва във въоръжен грабеж.

“Нищо от профила на Христо не пасва на това, което е направил. Той беше едно много добро, открито и неагресивно дете. Никога не е бил лош със свой съученик. И поведението, и успехът му бяха в “златната среда”. За съжаление, днес децата нямат реална представа за живота. Смятат, че това, което виждат в интернет и по филмите, се случва едно към едно и в живота, а това не е така", обясни Мария Бедрова, училищен психолог в Професионалната гимназия по механотехника и електроника в Бургас, която Христо завършил преди 2 години.

Според нея Христо е бил подведен от някого или е решил да се включи в удара по-скоро на шега, без да съзнава реалната опасност.

Семейството на убитото момче нямало финансови затруднения, дори напротив. Родителите на Христо, които имат още две момчета, се занимавали със земеделие и през последните 1-2 години бизнесът им вървял добре.

През декември м.г. дори си подарили екскурзия до Париж, разказаха хора от Черноморец.

Преди около два месеца Христо се пробвал в охранителна фирма в Бургас, но бил освободен още в рамките на изпитателния срок. Това станало десетина дни преди грабежа.

Работодателите му преценили, че момчето не става за охранителна дейност. Той трябвало да извършва обход със служебен автомобил, но веднъж заспал на волана, друг път се прибрал с колата в Черноморец. Накрая от фирмата решили да го освободят.

“Христо охранител? Не, той не ставаше за тази работа. Беше от хората, които мислят, преди да действат, не беше роботизиран. Добросърдечният му характер едва ли би бил плюс в тази работа”, коментира психоложката Мария Бедрова.

Братовчедът Бойко Борецов обаче е

работил известно

време точно във

фирма, която е

извършвала

инкасо на пенсии

до Средец.

Рано сутринта на 9 февруари му е предявено обвинение за опит за въоръжен грабеж в особено големи размери.

Според запознати в този момент той е разбрал, че братовчед му е загинал. Тази информация е била пазена в тайна от оцелелия нападател близо денонощие.

За престъплението, в което е обвинен,

законът

предвижда от

15 до 20 г. затвор,

доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. При преценка съдът може да постанови и конфискация на цялото или част от имуществото на обвиняемия.

По-късно през деня прокуратурата внесе искане за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража”. Очаква се делото за мярката на Бойко Борецов да се гледа днес, 10 февруари.

Близо час продължи вчера разпитът на управителя на фирма “Бургас инк”, чиито служители са двамата нападнати охранители в Средец.

Според запознати фирмата е подизпълнител на консорциум, който е спечелил обществена поръчка за инкасо дейността в “Български пощи”.

По последни данни от прокуратурата в инкасо автомобила е имало точно 125 000 лв.

Парите са щели да са повече, ако преди да стигнат Средец, инкасо служителите не се отбили в две съседни села. Там те оставили около 30 000 лв. също за пенсии, научи “24 часа”.

Осигурена е друга сума и изплащането на пенсиите започна още в понеделник следобед, съобщиха от пресцентъра на “Български пощи”.

Чувалите с пари, атакувани от Борецови, останаха на разположение на разследващите за извършване на експертизи.

Темата за въоръжения грабеж и убития нападател не спира да се коментира в Средец. Малкото градче е разбунено от тежкото криминално престъпление.

“Средец е спокоен град, в който от години не е ставало такова тежко криминално престъпление. Няма как хората да не се вълнуват, но животът продължава. Работниците продължават да ходят на работа, учениците - на училище”, коментира кметът на общината Иван Жабов.

Реклама
Реклама
Реклама