Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5300087 www.bgdnes.bg

Ембака трепери за живота си

Емил Първанов-Ембака, който е обвинен за убийството на бившия легионер Николай Чивиев на магистрала "Струма", трепери за живота си и не иска да излиза от ареста.

"Имаме сериозни подозрения, че ако мярката му бъде изменена, отвън животът му ще е в опасност. За това свидетелстват заплахите от неизвестни лица до семейството му, както и приложеното по делото анонимно писмо със закани за саморазправа с него. Първанов иска справедлив процес и наказание. Именно затова не обжалваме", заяви пред "България Днес" защитникът на Ембака адвокат Росен Недин.

Реклама

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

След повече от 130 дни в нелегалност Емил Първанов се предаде сам в началото на новмври м.г. Той потъна в неизвестност веднага след кървавия инцидент на АМ "Струма" на 26 юни. След шеметно преследване с автомобили Първанов и служителят на фирма "Агромах" Николай Чивиев се сбиват, като в мелето Ембака хваща голям камък и разбива главата на бившия легионер. Малко след инцидента Чивиев издъхва, а Първанов потъва вдън земя. В продължение на 4 месеца ченгета, а както ще стане и по-късно бивши военни, приятели на жертвата, издирват обвинения в убийство санданчанин. Още в разгара на трагедията адвокат Недин направи изявление, че клиентът не е напускал пределите на страната ни и в най-скоро време ще се предаде.
"Веднага след като телефонът ми позвъня, а отсреща с разтреперен глас Първанов ми обясни до най-малка подробност какво всъщност се е случило, аз го посъветвах да се предаде. Направих го, тъй като като юрист с дългогодишен стаж мога да кажа, че става въпрос за неизбежна отбрана и може би превишаване на пределите й. Клиентът ми не е убиец и ако успеем да докажем това в съда, той може да получи от 5 до 8 години затвор. Не си струва цял живот да се укрива за подобно наказание", коментира адвокат Недин. Той допълни, че е оптимист с оглед на установените досега факти по делото. Според думите му всъщност Чивиев е нападнал преминалия по магистралата Първанов въпреки забраната за това. Като безспорен факт било установено, че след размяната на удари Ембака се втурнал да помага на Чивиев. Той оставил жена си и детето си, които са в неговата кола, и се качил в служебния автомобил на "Агромах". Там на задната седалка придържал окървавената глава на все още живия легионер и пришпорвал шофьора да кара по-бързо към болницата.

По непотвърдена информация, след като оставил издъхващия мъж в ръцете на медиците, Ембака е бил заплашен от пристигналия в хосписа шеф на фирмата. Именно агресивното поведение и заканите от колегите на жертвата накарали Първанов да изчезне веднага, твърди защитникът му. Няколко дни след случая в къщата на майка му в с. Лещница пристигнали няколко мъже, които не били полицаи. Те търсели сина й под дърво и камък и я разпитвали къде е. Предполага се, че по това време Ембака се е укривал в дома на майка си.
Адвокат Недин е категоричен, че ще пледира, че клиентът му е извършил престъплението, за което е обвинен, при неизбежна отбрана. Той обаче разполагал с доказателства, че починалият Чивиев имал агресивен характер, както и че преди повече от 14 години бил осъден на 1 година затвор за причиняване на средни телесни повреди, от които настъпила и смърт.

Санданчанинът кътал пари от грабежи

Според запознати с криминалната история на Ембака той изкарвал парите си с обири на каси и трезори на територията на цялата страна. Първанов дълги години работил за групата на Пуйката. В последно време пък се занимавал със строителство, но чрез фирма, която не е регистрирана на негово име. Разполагал с много строителни машини, които най-вероятно са крадени, твърдят още хора от ъндърграунда. Бандата, за която се смята, че работел Ембака, има множество сблъсъци с полицията. 35-годишният й тартор Валентин Кирилов-Пуйката бе обявен за общодържавно издирване заради обира на трезор в Кърджали през 2013 г.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама