Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5527830 www.bgdnes.bg

Меркел към Ердоган: Визите не падат на 1 юли (обзор)

Анкара пращала към ЕС болни бежанци и без диплома

Турция няма да получи обещания безвизов режим с ЕС от 1 юли тази година, както бе първоначално планирано. Това обяви Ангела Меркел след срещата си в Истанбул с турския президент Реджеп Ердоган, предаде агенция ДПА.

Двамата разговаряха на световната среща на върха по хуманитарните въпроси, в която участваха над 6000 делегати, между които 57 президенти и премиери. Двудневният форум, първи по рода си в света, приключи във вторник.

Реклама

Германската канцлерка провела откровен разговор” с Ердоган и го уверила, че ще бъде направено всичко, за да се запази диалогът между ЕС и Турция, заяви самата Меркел. “Въпреки това е ясно, че до 1 юли някои неща няма да може да бъдат приложени. Разбирайте – визовата свобода, защото условията за въвеждането ѝ не са изпълнени”, заяви още Меркел.

Анкара се съгласи да приеме обратно бежанците, които са пристигнали в Европа от нейната територия, в замяна на визова либерализация за турските граждани. Но Европа настоява Турция да приложи преди това серия от реформи, отнасящи се до свободата на словото и съдебната система и да промени своето антитерористично законодателство. Меркел дала ясно да се разбере, че вижда опита една четвърт от турските парламентаристи - основно от кюрдското малцинство - да бъдат лишени от законния си имунитет, като много обезпокоително.

България е отправила молба към ЕС да се подготви план за действие в случай, че Турция откаже да изпълнява своите задължения по разрешаването на мигрантската криза, предаде агенция DELFI . Молбата на българското правителство е била оповестена от външния министър Даниел Митов на среща в Брюксел. Той призовал ЕС да не допуска отварянето на нови миграционни маршрути.

В същото време на среща на вътрешни министри от ЕС в Брюксел преди дни служител на Люксембург обвини Турция, че изпраща към Гърция болни и неквалифицирани сирийски бежанци, а задържа бягащи лекари, инженери и научни работници, пише в. “Дейли телеграф”.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама