Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5677306 www.bgdnes.bg

Щур костур в Родопите

Дива природа, прохлада и страхотен риболов на костур! Това предлагат някои от високите родопски язовири в края на юли. Ако искате да избягате за няколко дни от ежедневието и жегата, то именно езерата в планината са вашето място.
Проверка на "България Днес" по няколко водоема установи, че най-често на кукичките на рибарите се закачат костури. Раираните хищници не са с особено големи размери, но пък са отлични за занимавка, особено при риболов на плувка. Най-често се мамят екземпляри до педя. По-големи риби има шанс да измъкнем от водите на язовир "Доспат". В ранните часове на жива рибка късметлии вадят прекрасни костури. Във водите плуват и сочни пъстърви, които също не биха отказали свежа стръв. Множество лодки търсят "американките" на влачене с изкуствени примамки.
Още по-дива е природата на намиращия се недалеч язовир "Широка поляна". Бреговете му са опасани от гъста борова гора, а в кристалните му води плуват безброй костури.


"Търсете рибите по заливите на дълбочина 2-3 метра. Най-добре кълват на бял или торен червей. Водата е много бистра, затова залагайте на малки кукички и повод с дебелина не повече от 0,10 мм", съветва майсторът на планинския риболов Михаил Стоянов. Измежду костурите той често улавя и по някой кефал.
Другото място, на което хищните риби са активни в момента, е яз. "Голям Беглик". Там ситуацията е същата. Замята се на леко, като рибите се примамват чрез стреляне на бели червеи с прашка. Всякакво друго захранване е излишно. По "Батак" костур има, но пасажите се придържат в по-дълбоката вода, далеч от обраслите с водна растителност плитки заливи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама