Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5788350 www.bgdnes.bg

Вижте мотивите на съда, освободил шофьора, смазал бебе

Окръжен съд – Бургас оповести мотивите, с които 27-годишният Атанас Пешев, признат за виновен за пътно-транспортно произшествие със загинало бебе, бе освободен условно предсрочно 5 месеца и 25 дни. Магистратите определиха пробационна мярка "периодични срещи с пробационен служител" за срок от 6 месеца.

Делото в Окръжен съд – Бургас дело е образувано по повод предложение на началника на Затвора-Бургас Бранимир Мангъров.

Реклама

Осъденият Атанас Пешев е с влязла в сила присъда от 2 години и 8 месеца при първоначален общ режим, която е търпял  в затворническо общежитие от отворен тип.

Видно от представената по делото справка от началника на Затвора Бургас, наказанието е започнало да се търпи ефективно от 19.01.2015 г., като към датата на проведеното от Бургаския окръжен съд заседание – 26.09.2016 г., осъденият Пешев е изтърпял 2 години, 2 месеца и 5 дни, т.е. остатъкът е 5 месеца и 25 дни.

Пешев изцяло е поел отговорността за поведението си, осъзнава причините, допринесли за извършване на престъпното деяние, осъзнава вредата, която е причинил на обществото, счита наложената му присъда за справедлива, като има и положително отношение към труда, се казва в мотивите на съда.

Към момента на гледаното дело, 27-годишният мъж е полагал труд към НОИ - Бургас. За поведението си осъденият Пешев е бил награждаван многократно.

Предложението на затворническия шеф в съдебна зала бе подкрепено и от представителя на прокуратурата - Георги Чинев. Той заяви, че са налице необходимите изисквания за  условно предсрочно освобождаване.

Окръжен съд – Бургас е приел, че са налице всички законови предпоставки, предвидени в чл.70, ал.1 НК, за да се постанови условно предсрочно освобождаване на осъдения Пешев от изтърпяване на останалата част от наказанието лишаване от свобода.

Реклама

"При изпълнение на наказанието същият е демонстрирал примерно поведение и честно отношение към труда, което е доказателство за поправянето му, каквато всъщност е целта на наказанието. Фактически Пешев е изтърпял повече от необходимата по закон половина от наложеното му наказание. Поради тези съображения, съдът приема, че спрямо този осъден са налице условията за условно предсрочно освобождаване", се казват в мотивите на съда.

Съдебният състав определи на осъдения Пешев изпитателен срок в размер на 6 месеца, като осъденият би могъл да изтърпи остатъка от наказанието, за което е бил предсрочно освободен, ако в този изпитателен срок не извърши друго престъпление.

Реклама
Реклама
Реклама