Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5906767 www.bgdnes.bg

Борисов: Няма да се подведем по всеобщата лудост

"Исках да ви поздравя като гръбнак на икономиката и на банковата система, последното тримесечие сме втори в Европа 3,6 % ръст на икономиката и това не са границите." Това бяха първите думи на премиера Бойко Борисов към предприемачите, мениджърите по време на връчване на наградите "Мистър и Мисис Икономика 2016", който е на КРИБ и списание икономика.

Борисов дойде на тържеството от Будапеща, където бе награден с най-голямото отличие на унгарската държава. Председателят на управителния съвет на КРИБ поздрави Борисов с отличието. Борисов пожела на бизнеса да създаде такава икономика, която да издържа на огромните апетити и желания на всички, ползващи парите на данъкоплатците да харчат.

Реклама

"Вие най-добре знаете кога се вдигат заплатите, когато има ръст в компанията и стабилност. Надали някой не иска да се вдигнат пенсиите. 50млн. даваме за празниците, 200 млн. са за 200 години", припомни Борисов.

"И ако 2017 година има тази устойчивост, не 300, а 600 да ги вдигнем. Последните 3 тримесечия ръста се вдигна, дали така ще бъде и в последното тримесечие. 3,46 е бюджетният излишък и веднага искат да го изхарчат. Той припомни решението на правителството от днес да се дадат 200 млн. за "Белене" - да се плати на руснаците и да се започне с тях на чисто. Той припомни какво се е случило с КТБ и там са платени 3,7 млрд. живи пари. 

Популизма шества със страховита сила, каза още премиера, но разчитал на здравия гръбнак - стрес тестовете на банките и това го прави оптимист.

3,7 млрд. лева са влезли от контрабанда и това е рекорд с най-добрите показатели в Европа. Мога да махна с ръка и да кажа вдигайте пенсии и заплати и да се включа в хора на лудите, но ето го финансовият министър и той ще ми каже "Не ме кани повече за министър и ти няма да си повече премиер."

Борисов попита бизнеса къде има по-изчистени пътища в Европа, тъй като те пътуват много. 

Бойко Борисов държеше да каже и няколко думи за туризма.

Реклама

7,5 млн. туристи досега, 5,5 млн. приходи, като се има предвид, че там не се преборихме със силната икономика, приходите са повече. Той отбелязва и връщането на руските туристи по нашето Черноморие и ръста от 40%, който има тази година.

Той спомена последните 56 пречиствателни станции, припомни какво се е изливало в Черно море. Спря се на завода за боклук в София, който е бил супер модерен и заяви, че ако сме искали да построим заводи като във Виена и Брюксел, софиянци нямаше да го позволят. "Сега ни карат да качиме "Струма" на връх планината, това струва милиарди, трябва ли да го направим? Не сме се предали, властта идва и си отива, България го е преживяла, ще останем. Но не на тези постове, ще работим за стабилност, няма да се поддадем на лудостта, когато видим , че има ръст и стабилност тогава ще се вдигат заплати", каза той.

Кирил Домусчиев благодари и каза, че доста теми е имал през годината и една по една са в парламента.

Реклама
Реклама
Реклама