Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5991619 www.bgdnes.bg

Динко спасява дядо с танк

Закарал го до затрупаното със сняг село, където го чакала болна и гладна баба

"Дядо Митко плачеше, че се стъмваше вече, а не можеше да стигне при бабата си в село Стара река, Ямболско. Дойде със сълзи на очи в автобазата, пратили го при мене местните".
Така започва интригуващата история Ловеца на мигранти Динко Вълев. В последната седмица той се трансформира в Снежен спасител в екстремните условия в Ямболско. Видеоклипът му, на който обяснява как отива да помага в преспите с фадромата си, събра хиляди гледания само за ден.
С любимия си личен танк Динко проправя път до малките села, затрупани от над 30-сантиметрови преспи. Изкарал фадромата за първи път тази година заради разплакания и притеснен дядо от Стара река.
"Добро момче е Динко! Няма да го обиждате, спаси ни животите", разказва пред "България Днес" и самият дядо Митко Андонов.
Той и съпругата му Тодорка Андонова твърдят, че ще са благодарни на Динко до живот.
"Аз и 30 коли с хора в нужда чакахме нашето момче да проправи пътя. Ако не беше той, не знам какво щеше да става", разказва дядо Митко.


"Гледам го - възрастен човек, с една торбичка с лекарства и хляб за болната баба, дето го чака. А той не може да стигне при нея".
Случката е от 10 януари. Динко не мислил много, а решил да тръгва веднага.
"Купих си фадромата „Камацу“ преди няколко години. Някои хора обичат наркотици, хазарт, жени. Мен ме възбуждат големите машини", разказва за произхода на танка Вълев.
Така за броени минути двамата с дядо Митко Андонов се натоварили на танка и тръгнали към селото. "Пътищата бяха блокирани от полицията, нямаше как да се минава оттам. Минах няколко пъти фадромата напред-назад, за да проправя пътя, и успях да го закарам преди залез слънце", разказва Динко.
След това тръгнал обратно към Ямбол. Гледам пред мен - малко тракторче се опитва да конвоира друга кола.
"Слиза човекът от тракторчето и ми вика - давай, помагай с голямата машина, че жена бере душа в колата. Трябва да я караме към болницата, време няма. Какво трябваше да направя в тоя случай, да ги оставя насред пътя ли?"


Така Динко успява за около 2 часа да помогне на дядото и бабата и болната жена. Между хилядите овации и похвали, които получава в интернет за действията си, Ловеца на мигранти се натъква и на обидни коментари за това, че е откликнал на молбите на хората. "Направих си клипчетата с телефона не за да се хваля, а защото за мен самия беше вълнуващо. Качва ми се адреналинът, като направя нещо хубаво. Аз вярвам в любовта и като видях тоя дядо как плаче за бабата си, нямаше как да го оставя".
След като успява да осигури път за болната жена, Динко тръгва да се прибира с мокри крака и премръзнал към дома си. По пътя към Калчево затрупани и почти премръзнали са трима младежи и момиче. Тяхната кола - „Лада Нива“ закъсала в преспите. Било тъмно, а четиримата се сгушили вътре в автомобила. "Страшна работа, устните им бяха посинели, издърпах и тях, ама това вече не съм го снимал с телефона. Щяха да замръзнат, почти не ги виждах от снега и добре, че минах оттам ", разкрива още Ловеца на мигранти.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама