Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6082690 www.bgdnes.bg

Бившият ректор на МУ в афера за милиони

Афери за милиони левове на скандалния бивш ректор на Медицинския университет в София (МУ) проф. Ваньо Митев разкри спецзвеното "Антикорупция" на прокуратурата. Вчера Митев е изпратен на съд по три обвинения. С толкова е и соченият за негова дясна ръка и бивш главен секретар на учебното заведение Алексей Алексеев. Повод са сключваните от тях безсмислени консултантски договори, неизгодни сделки и незаконен прием на студенти.
Безобразията бяха разкрити още миналата година след одит в МУ, извършен от министерството на образованието и подаден сигнал до прокуратурата. Малко след това Митев организира скандално смяната на новия ректор Вихра Миланова на тъмно и по начин, чиято законност се оспорва в съда. Начело на университета застана сочен за негов близък, а недоволни преподаватели алармираха, че след "преврата" се унищожават документи. След намеса на прокуратурата книжата бяха конфискувани и пратени за проверка.
Половин година по-късно част от безобразията са потвърдени и Митев и Алексиев са изпратени на съд.
Най-грандиозната далавера, извършена от двамата, е с обучението на чуждестранни студенти. От нея според прокуратурата за университета са настъпили вреди в размер на 1.1 млн. лева. Става дума за сключен договор от главния секретар Алексиев за прием на 146 студенти от ЕС, без да се полагат задължителните изпити по биология и химия. Отделна от това чужденците се ползвали и с привилегировани такси. Вместо нормалната 7400 лева на година те плащали само по 1500 евро.
Сериозни щети са нанесени и при още няколко сделки, прокарани от двамата. Сред тях е и скандалната покупка на луксозен джип за 177 108 лева. Гигантската машина е подобна на ползваната от повечето мутри у нас, а в нея до отстраняването си се возел ректорът Митев. Според прокуратурата при покупката не е проведен конкурс или правен начин за намаляване на цената. Не е открита и причина защо на университета въобще му е нужна подобна високопроходима машина.
Обвинения са повдигнати и за сключени договори за външни услуги. Един от тях е за наемане на двама адвокати срещу хонорар от 28 800 лева, макар висшето учебно заведение да има двама юрисконсулти, които са можели да свършат поставените задачи. Отделно от това са платени и други 28 бона за помощ на юристи при изготвяне на нов устройствен правилник на университета. И в двата случая адвокатите са избрани без конкурс или мотиви за нуждата от техните услуги, твърди прокуратурата. С юристите Митев сключва и друг договор за научноизследователско проучване и консултации на нормативните основания за създаване устройство и управление на научноизследователските и образователни организации в България. По него са платени други 14 хиляди лева.
Главния секретар Алексиев ще отговаря и за присвояване на 45 782 лева собственост на университета. С тях той платил на две чужди фирми за реклама във Великобритания, без въобще да има право на това.

Проверяват го и за ремонти

Разследването срещу проф. Митев продължава и след повдигането на обвинения, научи "България Днес". Спецекипът прокурори проверява в детайли и договорите за ремонт и строителство, сключвани от бившия ректор. По част от тях съвсем скоро се очаква резултат и евентуално внасяне на нов обвинителен акт. Става дума за осем обществени поръчки на стойност 26.5 млн. лева. С огромната сума са ремонтирани част от студентските общежития, започва строителство на нови такива и сграда на ректората. Намеци за евентуални нарушения при поръчките имаше и одитният доклад на министерството на образованието, от който тръгна и първото разследване срещу Митев. Повод е фактът, че при всеки един от договорите в консорциума победител попада винаги една и съща фирма. Подозренията на проверяващите са, че част от дадените пари впоследствие са се връщали по сметките на ръководители от Медицинския университет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама