Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6134066 www.bgdnes.bg

Бит е рекордът на Тато за рога

Ловният успех на Тодор Живков се задържа 33 години

Германецът Аустерман е отстрелял по-голям елен лопатар за трофей край Тервел-подзагл.

Доли ТАЧЕВА

Германски ловец е катурнал 33-годишния рекорд на Тато за най-голям отстрелян елен лопатар. Вернер Аустерман гръмва трофея в горите на местността Кьостата край град Тервел. Черепът и рогата на дивеча са с тегло 4,750 кг, което е с 760 г повече от плячката на бившия Първи.
"Аустерман атакува националния рекорд на Живков от 1984 г. и го подобри. Би и рекорда на Пенчо Кубадински, чийто трофей се различаваше с много малко от този на Тато. Популацията на елен лопатар, която имаме в региона, е с добри заложби. Изключително сме щастливи сред срива, който имаше през годините, отново да демонстрираме елитни животни", коментира пред "България Днес" директорът на ловното стопанство инж. Димчо Стефанов.

Реклама


Постиженията се оценяват по специална система от международна компания. За дивеча рекордьор комисията е отредила 208,22 т., а през далечната 1984 г. е дала на държавния лидер 207,59 т. В челната десетка - на шесто и седмо място, са още два трофея от елен лопатар, отстреляни в Североизточна България през 1972 и 1981 година. Националният и световен рекорд за трофей от благороден елен също е от тази част на страната, припомни инж. Стефанов.
"Това е третото животно на територията на стопанството, което е с над 200 точки. Това се смята за защита на една добра популация и ние сме много горди от този факт", допълни директорът.
Трофеят ще бъде показан на изложението "Природа, лов и риболов" в Пловдив, което ще се проведе в края на този месец, след което ще бъде изпратен на собственика му. Вече е направено негово пълно копие, като то ще бъде поставено в ловно стопанство "Тервел".

Диктаторът бил дисциплиниран с пушката

Комунистическият диктатор Живков бил много дисциплиниран ловец. Не понасял убийствата на малки и бременни животни. Сърдел се, щом научавал за такива. Освен това запознати твърдят, че никога не си е позволявал да вземе месо от дивеча. Към трофеите проявявал особен интерес.

На 12 октомври 1986 година той отстрелва мечка, тежаща цели 240 кг! Този трофей му донесъл 158 точки по преценка на международна комисия. С него той подобрява тогавашния рекорд, който дълго време водел в класацията. Елитни български трофеи от благороден елен, eлен лопатар, сръндак и муфлон също са били сред гордостите на държавника. Те са участвали на световни и международни ловни изложения и са донесли световни титли и златни медали на страната ни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама