Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6139940 www.bgdnes.bg

Комари като мечки нападат Пловдив

Миналогодишни насекоми ни тормозят, атакуват от локвите

Доли ТАЧЕВА

Дърти комари нападат Пловдив със затоплянето на времето, показа проверка на "България Днес".
Насекомите са възрастни екземпляри от миналата година, които по подобие на мечките са спели зимен сън и сега се разбуждат.


Кръвопийците са се активизирали и търсят благоприятни условия, за да създадат поколение, което да тормози и тази година втория по големина град у нас. На война с комарите излизат обезпаразитяващи специалисти, които засега успешно успяват да осуетят пъклените им планове.
"Колкото по навреме предприемем мерки, толкова по-малка ще остане популацията. Правим ларвицидна обработка. Това е третиране на ларвите на комарите в биотопите с цел намаляване на размножаването им", коментира пред "България Днес" Деспина Гърова, управител на общинското предприятие "Дезинфекционна станция".
Експертите обикалят основно по бреговата линия на река Марица и алеите покрай нея. Парковете и градинките, където има вода, дори под формата на локви също са обект на тяхното внимание. За да не притесняват местните, те ще работят в малките часове на денонощието. Работниците ще нахлузват скафандрите и ще обикалят с аерозолен генератор от 22 до 4,30 ч сутринта.


В други части на страната еколози също застават нащрек срещу досадните кръвопийци. До две седмици русенци ще започнат да се борят с крилатите старчоци. Първо започват борба с кърлежите и бълхите в дунавската столица.
"Тази работа трябва да се свърши, докато е ниска тревата, защото тогава препаратът е най-ефективен. Кърлежите са такива, че зимата се закопават в земята и при настъпване на по-благоприятни температури излизат и започват да се размножават", коментираха пред вестника от общината в Русе.
Битката с паякообразните ще продължи до 8 април, след което специалистите ще се захванат и с миналогодишните комари. От години битката срещу насекомите се води съвместно с Румъния, за да не се случва така, че вредителите само да се прогонват от двете страни на голямата река.
"Всичко зависи от това какви мерки ще предприемат другите общини и съседки. Един комар изминава по 15 км на вечер. Ако пръскаме само в нашия район, всичко се обезсмисля", коментираха още от русенската община.
Във Видин отново закъсняват със спешните мерки. Въпреки че градът води дългогодишна война с кръвопийците, специалистите тепърва очакват одобрение на държавна поръчка, за да започнат работа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама