Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6200200 www.bgdnes.bg

Изнасилвач на свобода за Гергьовден

Венцислав Атанасов-Парадей избяга от пандиза през 2011-а, но получава отпуск за празника

Борислав РАДОСЛАВОВ

Мургав затворник, избягал от пандиза и брутално изнасилил студентка по медицина, след което хванат и върнат обратно зад решетките, излиза на свобода за Гергьовден!

Реклама


Въпреки жестоките си прегрешения 33-годишният Венцислав Атанасов-Парадей отново ще се почувства свободен. Ромът е одобрен за отпуск от ръководството на пандиза в Бобов дол.


За мечтаната награда разкриха пред "България Днес" лишени от свобода от зандана. Те са потресени как е възможно да се разписва отпуск на пандизчия с тежки присъди, избягал от затвора и изнасилил невинно момиче през това време. В същото време затворници с дълъг стаж зад решетките и примерно поведение са лишавани от отпуск по родните си домове за няколко дни, въпреки че имат семейства и деца навън.


"Пуснал съм в отпуск над 20 затворници за великденските празници и за Гергьовден. Аз подписвам документа, но решението се взима от комисия, която следи поведението на лишените от свобода. Ако Венцислав Атанасов е показал добро поведение, тогава се взима решение да бъде стимулиран с награда "домашен отпуск", коментира пред вестника шефът на затвора в Бобов дол Александър Апостолов.


На 19 август 2011 г. Атанасов изнасилил изключително брутално студентка по медицина в Дупница. 28-годишната жертва била малтретирана, душена и заплашвана с убийство, а Парадей взел всичките й пари, съобщиха тогава от полицията в Кюстендил.


Вместо в затворническото общежитие в Самораново, където Парадей търка наровете за други изнасилвания и грабежи на лек режим, пандизчията е приет в болницата в Дупница. През нощта на 18 срещу 19 август 2011 г. Парадей бяга от лечебницата и минути по-късно се нахвърля върху жертвата си до Спортната зала в града. Нападнатото момиче само отива до Спешния център и сигнализира на тел. 112 за зверството.


На 31 август от затвора в Бобов дол е подаден сигнал за затворника Венци Атанасов, че е избягал от ТПО - Самораново. Часове по-късно служители на полицията и затвора го задържат в заведение в квартал "Какваклия" в Дупница.

Реклама


Изнасилвачът живее на улица "Джерман" в града и е от ромски произход. Има две присъди за изнасилване с грабеж. След бягството му от затворническото общежитие в село Самораново незабавно е преведен на строг режим в затвора в Бобов дол, информира тогавашният началник на полицията в Дупница Борислав Динев.


В пандиза 33-годишният ром също се изявява, разкриват негови колеги по съдба. Парадей лъже, че инспектор по социални дейности зад решетките го е хващал за половия член, и по този начин издейства преместването му в друга група.


"Явно колкото по-голям боклук си, толкова по-лесно може да си излизаш навън. Има много съвестни затворници, които спазват всички правила, но от години не им се одобряват отпуски", споделят лишени от свобода.


Освен на "заслужен" отдих навън, едни от най-бруталните престъпници се радват на апетитни работни места в зандана в Бобов дол, разказват негови обитатели.


Килърът Николай Калаузки, който е с 20-годишна присъда за зловещото убийство на животновъд, е дърводелец в затвора. С работата си той приспада от наказанието, като два отработени дни се считат за три излежани.


През юли 2006 г. жертвата Детелин Павлов бе открит убит и разфасован с брадва, запален и заровен в ранчото на Калаузки край благоевградското село Покровник.


Убиецът бе отрязан от съда за предсрочно условно освобождаване от затвора. Въпреки докладите на служители в тюрмата, че Калаузки показва добро поведение и отношение към труда - участвал в строително-ремонтните дейности в пандиза, облагородяване на района, работа в дърводелския цех и ремонт на спалните помещения - няма достатъчно доказателства, че се е поправил.


В жестокото убийство съучастник на Калаузки бил Валери Соколов, който получава така мечтаната работа на хлебар в затвора, разказват негови колеги.

Гей убиец върти склада в пандиза

Гей от Перник, убил мъжката си половинка, е назначен за склададжия зад решетките в Бобов дол. Зареждач на склада е килър, убил баба си, защото не му давала пари за амфетамини. А за елтехник бил сложен брутален килър, убил и изнасилил вече мъртвата си майка, споделят запознати от зандана.

Реклама
Реклама
Реклама