Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6212287 www.bgdnes.bg

Извергът с тръба пречука 3-годишната Ася

Бандитът Николай Шанков излиза от килията преди месец

Падна от леглото, казва убиецът на невръстното момиченце

"Падна от леглото и не знам какво му стана на това дете! Сега какво да го правя! Нещо не диша!", казал работникът Николай Шанков на стопанката на фермата Ирена Иванова. В ръцете си носел отпуснатото телце на 3-годишната Ася. Целият треперел, бил видимо изплашен и повтарял: "Не знам какво е станало" с обезумял поглед.
Това разказа пред "България Днес" самата Ирена - собственичката на кравефермата, където живеели малката Ася, майка й Димитрина и по-голямата й сестричка Стефани. Именно Ирена се обадила на телефон 112, когато видяла, че малката Ася не мърда.
"Първо при мен дойде кака й Стефани. Чука на вратата и вика ми: Лельо, ела, че Ася падна от кревата", спомня си Ирена. След това видяла и работника Николай, който я носел в ръцете си.
Момиченцето било родено в осмия месец, не можело още да ходи и говори, но хората казвали, че е недоносено и затова се развива по-бавно. По цял ден стояло в пристройката в стопанския двор на кревата. Двете момиченца, майка им Димитрина и синът й живеели с Николай Шанков в съборетината от месец. Той е 30-годишен от Белоградчик - бивш затворник, осъждан и лежал за кражби. Вясвал се по пролет да припечели някой лев в село Слана бара. Фермерката Ирена го познавала бегло.
"Знаехме го от преди, идва почти всяка година. Есента и зимата ги изкарал в затвора и тъкмо беше излязъл на свобода. Пристигна с Димитрина и двете й дъщерички преди няколко седмици. Тя е от съседно село, има и син, но той беше при баба си тази седмица", разказва Ирена.
Във фаталната за Ася неделя Николай бил сам с двете момиченца. Димитрина била на паша с животните.
"Не съм чула нито викове, нито нищо. Нямам обяснение какво се е случило, защото Николай не пиеше алкохол. Иначе сме имали всякакви работници - бият се, наливат се, но него пиян не съм го виждала и затова не си обяснявам какво е отключило тая агресия", вайка се фермерката Ирена.
Веднага след като видяла безжизненото тяло на детето, собственичката на фермата подала сигнала на спешния телефон. Било около 11 часа и 18 минути.
През това време Николай й обяснявал как 8-годишната Стефани преобличала Ася и я изпуснала на земята. Когато полицията дошла, се оказало, че момичето било пребито. Удряно е с ръце и ритници, след което е шибнато с метална тръба. Ударът е засегнал гръбначния стълб и детето издъхнало. Ченгетата са иззели тръбата, с която е довършена Ася.
"Дори не съм я виждала тая тръба. Нямам представа откъде се е взела. Чух Николай да обяснява на полицаите, че момиченцето е плачело и затова го набил. Но то детето не говореше. Нещо друго ли е станало - нямам обяснение", разказва Ирена Иванова.
Ася била по-дребна от другите деца на Димитрина. Те се развивали нормално, но момиченцето изоставало и още не се движело само. Когато майката се върнала от полето, изпаднала в дива истерия.
"Уби ми детето, бе, уби ми детето", плачела неутешимо Димитрина и се сринала насред двора. Прикрепяна от униформените, тя била отведена в полицията заедно с каката Стефани. След това си събрала багажа и заминала за съседното село, където живеела през останалото време от годината. Двамата с Николай били заедно от година, преди да го окошарят. След като излязъл, тръгнали пак да скитат, да търсят работа за сезона.
"Пред очите ми е това дете. Дребничко момиченце, не му се чуваше гласът. Досега не сме имали проблеми нито с майката, нито с Николай", разстроена е и собственичката на фермата Ирена Иванова.
Тялото на малката Ася е в болницата, където й правят аутопсия.
От прокуратурата поясниха, че Николай е задържан, но случаят още е в ранна фаза и отказаха коментари.
Николай признал за стореното, като пояснил, че Ася не спирала да плаче, а това го извадило от равновесие, след което се стигнало до фаталния край на малката Ася.

Кметът - поемно лице

На мястото, където е убита Ася, първи е извикан кметът Севдалин Младенов. Той станал поемно лице в ужасяващия случай. "Ужас беше. Ася беше цялата набита, в синини. Страшна гледка", разказа пред "България Днес" Младенов. Той не познава лично Николай, защото текучеството на работниците във фермата било голямо. "Майката беше неадекватна, плачеше, тръшкаше се", разказва още кметът. Фермата се намирала в края на селото, в стопански двор. "Голяма трагедия за празниците", каза още Младенов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама