Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6298163 www.bgdnes.bg

Най-дългият ден премина под знака на вино KABILE

„Вила Ямбол“ бе сред домакините на Слънцестоенето в античния тракийски град Кабиле

Най-дългият ден в годината беше отбелязан подобаващо от стотици хора в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Събитието се организира единствено на това място в цяла България, а тази година организатори бяха Регионалният исторически музей в Ямбол, Община Ямбол и новият бранд на „Вила Ямбол“ - виното KABILE, носещо името на тракийския град.

Реклама

„Нашето вино носи името на античния тракийски град Кабиле и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките, който пък носи името на богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион“, коментираха от „Вила Ямбол“.

Посетителите успяха да се заредят с енергията на първите утринни лъчи и да бъдат свидетели на възстановка на древен тракийски ритуал за посрещане на слънцето на скалното светилище на Великата богиня-майка Кибела.

„Вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка, решихме да създадем вино, посветено на традицията, уюта, специалните моменти в живота. Така се появи KABILE - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка“, допълниха от винарната.

Сценарият за пресъздаване на древния ритуал е дело на проф. Валерия Фол, която изнесе и лекция за култа към слънцето при траките.

„Тази година за първи път нашият музей е домакин на това красиво събитие, за да покажем как древните траки са отчитали времето. Когато първият слънчев лъч е преминавал през скален улей и е огрявал образа на богинята Кибела, врязан в скалата, древните траки са разбирали, че е дошъл най-дългият ден. Това е място, което съчетава култа към Кибела и към слънцето с все по-нарастващото желание на хората да почерпят от древните знания и опит“, коментираха от ямболския исторически музей.

Реклама

KABILE е най-новата марка в портфолиото на „Вила Ямбол“ – изба с дългогодишен опит и наследство, датиращо още от 1924 г. В KABILE е събрано доказано качество от традиционно винарски регион и опита на експерти, които от години отглеждат над 10 000 дка лозови масиви. Регионът на Ямбол е изключително благоприятен като климатични условия и вид на почвата за отглеждане на лозови насаждения и добив на висококачествено грозде.

KABILE се предлага в 5 сортови разновидности – KABILE Шардоне, KABILE Шардоне и Совиньон Блан, KABILE Розе, KABILE Мавруд и Каберне Совиньон, KABILE Мерло и Каберне Совиньон.

Още с дебюта си тази година купажът “KABILE Мавруд и Каберне Совиньон” спечели златно отличие на международния конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас.

Реклама
Реклама
Реклама