Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6543251 www.bgdnes.bg

Рушветът в ДАИ не е престъпление

Рекетът към шофьори да плащат такса спокойствие на служители в автомобилната администрация (ДАИ) и приемането на самия рушвет официално вече не се води престъпление.
Това става ясно от шокиращо определение на Окръжния съд в Хасково. С него магистратите обявяват за невинен бившия инспектор Петър Василев по обвинението в искане и приемане на подкуп от 20 евро. Жертва на рекета е турски шофьор на ТИР, който записва скандалния диалог.
Самата случка се разиграва на 30 май 2015 г. малко преди граничния пункт Капитан Андреево. Ден по-късно турският шофьор публикува видеото във фейсбук под заглавие "Рушвет по пътя на завръщането".
В началото камера, монтирана на предното стъкло, заснема как даиджията проверява друг камион. След като инспекцията свършва, се приближава и към следващия ТИР, като камерата ясно запечатва лицето му. Предчувствайки какво може да стане, шофьорът включва и мобилния си телефон, за да запише разговора. Секунда след това инспектор Василев се качва на стълбите на кабината и обявява, че тирът има технически проблем. Чужденецът не се съгласява с мотив, че камионът е нов, но номерът не минава. Разбирайки, че няма измъкване, турчинът предлага да си плати, за да си спести проверката, отговорът на което е: "Аа, комшу, ти си знаеш.".
При разговора инспектор Василев демонстрира повърхностни познания на турски, от които най-вече е запомнил цветовете на парите.
Това си проличава при диалога между Василев и тираджията относно размера на дължимата "такса".
"Мави (синя) пара, мави знайш кто е? Йок кърмъзъ (не червено)“, така инспекторът обяснява, че не иска 10, а банкнота от 20 евро. При последвалия разговор се уточнява в детайли цветът на парите.
На клипа ясно се чува въпросът на турския тираджия: "Пари ли да давам?". Следва невъзмутимият отговор на инспектор Василев: "Ми к'во искаш, контрол ли да ти правя?".
На въпрос на тираджията: „Кач евро?“ (Колко евро), даиджията отговаря: „Ти си знаеш, комшу, маави (сини), йок кармазъ (не червени)“ - т.е. синята банкнота (20 евро), а не червената (10 евро). Следва размяна на банкноти и проблемът е решен. За довиждане инспектор Василев подава на тираджията квитанция и двамата се разделят доволни.
"Ето това е контролът (подава квитанция). В България, всичко... И финиш", усмихнато обяснява даиджията и допълва: „Хайде, комшу... С усмивка".
Ден след прелюбопитния разговор турският шофьор публикува клипа в интернет. За видеото бързо се разчува у нас. След избухналия скандал инспекторът от ДАИ Петър Василев е уволнен, а прокуратурата започва проверка. При самото разследване са разпитани множество свидетели. Включително рекетираният шофьор и негов колега, когото Василев посещава минута преди това, обясниха от държавното обвинение. Изготвена е експертиза на скандалното видео и останалите доказателства, а обвинителният акт е внесен в съда.
Самият инспектор Василев през цялото време повтаряше, че е невинен.
Всичко това не се оказва достатъчно за Окръжния съд в Хасково, който също не намери нищо престъпно в поведението на даиджията. Какви са доводите им, все още не става ясно заради липса на публикувани мотиви към присъдата.
Магистратите все пак признават, че подобна случка е имало. В присъдата си те уточняват, че има нарушения на службата от страна на инспектора, който не е отразил своевременно проверката в ежедневния си отчет. "Тези нарушения на службата не съставляват престъпление", се отбелязва в оправдателната присъда.
Така инспекторът, който в момента е безработен, може да поиска от съда да бъде възстановен на работа. Като бонус трябва да му бъдат платени и заплатите през двете години разследване и дори обезщетение за претърпените душевни мъки.

Без вина и за такси "уважение", "кафе" и "спокойствие"

До под кривата круша стигна разследването и срещу други петима колеги от Хасково на инспектор Петър Василев. В края на 2015 г. Даниел Христов, Вихър Василев, Димитър Михайлов, Георги Василев и Константин Въжарски бяха арестувани заради множество случаи на рекет от тираджии на магистрала "Марица" в района на Свиленград. При обиска им бяха намерени огромни количества долари и евро.
При задържането им прокурори обявиха, че част от случаите на подкупи също са заснети. На видеата са запечатани прелюбопитни реплики като "Хайде, комшу, обърни ми внимание, уважи ме", "Дай за кафе, комшу", "Проблем, комшу, имаш голяма пауза".
Според прокуратурата при разследването са използвани СРС-та, таен свидетел и разпити на рекетираните шофьори.
Преди няколко месеца делото бе прекратено от Хасковския окръжен съд заради неясно формулирани обвинения.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама