Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6906485 www.bgdnes.bg

Забраняват кремацията на Пелов

Владимир-младши искал да разпръсне праха на баща си на любимото му място

"Искахме да кремираме Владо и всичко да свърши веднъж завинаги, но не ни разрешиха. Подготвяме погребението му, тъй като според закона не можем да го изгорим. Забранява се кремацията, тъй като е починал по време на престъпление." Това разкри пред "България Днес" Стефан, брат на ликвидирания насред Ботевград беглец от затвора Владимир Пелов. Докато полицията издирваше под дърво и камък духналия от пандиза мъж, той бе убит в престрелка със своя бивш приятел от детинство Марио Панчев в нощта срещу 6 юни.

"Ако се извърши кремация, няма да е възможна ексхумация, ако се наложат по-нататъшни изследвания", обяснява Стефан защо трябва брат му да бъде погребан.

Реклама

"Идеята беше синът на Владимир да вземе праха му и да го разпръсне на любимото му място", допълва братът Стефан.

Причина роднините на Пелов да не искат да го заровят в земята е, че гробът му може да бъде поруган от враговете му или от случайни вандали, издават още близки до семейството.

В същото време полиция и жандармерия усилено продължават издирването на съучастника на Пелов при бягството му от затвора - Радослав Колев. През уикенда районът на Ботевград бе блокиран от униформени, които проверяваха десетки сигнали за местонахождението на духналия престъпник. Според последната информация, с която полицията разполага, рецидивистът се укрива в изоставена вила в района.

След бягството си от затвора бегълците сменят няколко скривалища. Едно от първите места, където намират подслон, е изоставена постройка край с. Ябланица, община Своге. Десет дни по-късно са забелязани в къща в село Лютидол, край Мездра. Там ги вижда самотно живеещата 81-годишна баба Евелина. След като старицата вижда, че мъжете са препасали пистолети, Колев я шамаросва, а Пелов я удря в гърба. Бегълците духват от дома й с около 150 лева и храна.

Най-много време Колев и Пелов прекарват в Ботевград. Близо 40 дни те живеят в апартамента на вдовицата на самоубилия се престъпник Мико Петков - Веселка. Според разследващи Пелов и Петков били приятели, а след смъртта на Мико Владимир поема грижите за осиротелите му деца. Пелов се свързва чрез фейсбук с вдовицата дни след бягството от затвора. След заплахи Веселка позволява на затворниците да се нанесат в жилището й в края на април. Рецидивистите пристигат с една раница на гърба си, в която имало граната и тротилови пресовки. Разполагали с ключове от жилището и излизали единствено вечер, разкрива синът на Веселка Стоян. Мъж, пожелал анонимност, разкрива пред полицията, че бил принуден да пазарува провизии за избягалите затворници.

"Насочи ми пистолет и аз нямах избор, разберете ме. Той ми каза, че всяка събота между 2 и 3 ч трябва да бъда на определено място, заплаши ме. Каза ми да ходя всяка събота да пазарувам страшно много неща, за 200-300 лв.", разкрива мъжът пред bТВ.

Реклама

В началото на юни Пелов се прибрал сам в апартамента на Веселка в Ботевград, без другия затворник. Казал, че Радослав Колев се е върнал в София. Оттогава Колев е в неизвестност.

Според бащата на Радослав обаче той най-вероятно вече е напуснал страната. Според разследващите пък той няма достатъчно ресурс да напусне България и все още е в района на Ботевград, където се укриваха с Пелов след зрелищното им бягство през главния вход на Централния софийски затвор.

"Казват, че Владо е бил мозъкът на операцията и че Радослав останал с него от страх. Аз лично мисля, че Колев е по-комбинативният, по-хитрият от двамата. Няма да се изненадам, ако попадне в престрелка с полицията и загине", коментира още Стефан Пелов.

Дебелия се пренесе в отвъдното

Кримигероят Марио Панчев, който уби избягалия от затвора Владимир Пелов, се пресели в отвъдното. 39-годишния мъж с прякор Дебелия бе сериозно ранен при престрелката в нощта срещу 6 юни в центъра на Ботевград. Пелов го улучва 2 пъти в корема. Двама охранители веднага го откарват в болницата, където временно е стабилизиран. Заради нараняванията Дебелия получава сериозен кръвоизлив. Направена му е животоспасяваща операция в столичната болница "Пирогов", въпреки това той издъхва в събота сутринта. Според разследващите неуредени финансови отношения стоят зад престрелката между двамата бивши приятели във фаталната нощ.

Реклама
Реклама
Реклама