Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7015520 www.bgdnes.bg

Ятак на Сретен Йосич излиза по-рано на свобода

Сънната апнея втори път вади от килия Янко Попов-Туцо от "Килърите"

Рязко влошаване на опасното заболяване сънна апнея е на път да извади за втори път от ареста Янко Попов-Туцо от "Килърите". Той е осъден окончателно на 10 години затвор на 1 декември миналата година. Към момента на произнасяне на присъдата си Туцо е излежал по-голямата част от наказанието. Затова и само 9 месеца след решението на ВКС той вече има законово право да бъде пуснат условно предсрочно. Само преди седмица Туцо е пуснал молба, но от затворническата администрация вече били готови с досието му и то мигновено било пратено на СГС, научи "България Днес".

"Причината е, че е недопустимо и в разрез с човешките му права Туцо да бъде държан в такова тежко състояние в килия. Той не може да диша, спи и да се храни правилно, а апаратът му, който го поддържа жив, е неизправен", обясниха адвокатите му.

Реклама

По същата причина - развален дихателен апарат и проблеми със сърцето, Туцо е освободен срещу парична гаранция и през ноември 2015 година. Той плаща 30 бона за свободата си, след като повече от 5 години търка нара в ареста, докато тече мегапроцесът "Килърите", в който е подсъдим заедно с Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и великотърновския бизнесмен Георги Вълев. И Туцо заедно с тях е обвинен за участие в банда за мокри поръчки и убийства на неудобни бизнесмени.

Пулмолог и кардиолог алармираха, че Туцо е в тежко състояние още тогава. Състоянието му се влошава както от влажността в килиите, така и от неподходящата храна в кауша. Заключението на вещите лица е, че от 2014 г., когато е било правено последното изследване на подсъдимия, състоянието му се е влошило. Експертното заключение посочва абсолютна аритмия и предсърдно мъждене, което е довело да влошаване на сърдечната недостатъчност на Попов. Липсата на движения в затвора, емоционалният стрес и неправилното хранене въпреки предписаната диета са довели до сериозно повишаване на теглото на подсъдимия.

Освен тези неволи Туцо разполагал само с развален апарат за дишане, който трябва да го поддържа жив заради сънната апнея. Такава апаратура трудно може да бъде осигурена в зандата, защото е нужна и хоспитализация в специализирана болница.

Така Туцо излиза от зандана за близо две години. Той обаче е върнат по спешност в килията през миналата година заради съмнения, че крои бягство точно преди да чуе окончателната си присъда по "Килърите".

По време на процеса стана ясно, че Туцо е бил ятак на известния подземен бос Сретен Йосич. Докато властите в няколко европейски държави са го издирвали като особено опасен престъпник, Йосич се е укрива при Туцо в Самоков. Той е бил особено близък и с вече покойния бос на СИК Милчо Бонев - Бай Миле. Семейството на Туцо и в момента развива общ бизнес с вдовицата на Бай Миле - Силвия Панагонова. Големият син на Туцо Радослав е подозиран, разпитван и дори за кратко издирван за престрелката в Слънчака между Митьо Очите и Божо Кравата.

Туцо е изтърпял по-голямата си част от наказанието, но въпреки това в момента иска по редовия ред законното си освобождаване по-рано - отново заради влошената сънна апнея в окаяните затвори на България. "Ще го пуснат и дано", коментира бившият ми адвокат Асен Асенов, който е категоричен, че Туцо има право да търси правата си и в Страсбург.

Реклама
Реклама
Реклама