Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10321420 www.bgdnes.bg

Наркотрафикант излиза предсрочно от килията

Васил Цветков не спирал да бачка зад решетките

Кучето Вихрен надушило скрития кокаин в тира на бандата в Етрополе

Темида пусна предсрочно Васил Цветков, който беше осъден заедно с Димитър Юлев и главатаря на бандата Пламен Попчев за трафик на наркотици. Немските власти спипват камион с хероин, а българските ченгета залавят тир с кокаин на 16 март 2016 г. в град Етрополе. Маршрутът на дрогата е от Холандия към Турция и обратно, смятат разследващите случая.

Защитникът на наркотрафиканта изтъкна няколко факта в подкрепа на предсрочното му освобождаване в обществото, които съдиите и прокурорите намериха за основателни.

Реклама

Адвокатът на Цветков заяви пред магистратите, че е "видно от доказателствата, че у лишения от свобода Цветков е настъпила положителна промяна. Това се отчита от затворническата администрация във всички изготвени доклади от социалните работници", това казва защитникът на бандита пред съда. Добави, че Цветков е работил през целия си престой в кауша, даже без надзор и охрана. Също така е излежал почти цялата си присъда. Няма дисциплинарни наказания и е награждаван многократно. След доводите си защитникът поиска Цветанов да бъде предсрочно освободен.

Прокуратурата се съгласи със затворническата администрация и представените факти от адвоката на наркотрафиканта и не протестира исканията за предсрочно освобождаване.

"Бил съм деен във всяко едно отношение, винаги съм гледал да ми бъде ангажиран денят на максимум", каза Васил Цветков пред магистратите от Софийския градски съд, след като му бе дадена думата.

Пагубният ден за наркотрафикантите е 16 март 2016 г. Тогава ГДБОП след месеци разследване и следене на бандитите стигат до информацията, че има тир с нелегална стока на паркинга на СБА в Етрополе. Вече на място униформените не успяват да открият нищо въпреки щателния обиск на посочения камион.

На пръв поглед хладилното ремарке на тежкотоварния автомобил изглежда празно. Тогава, за изненада на бандитите, се появява специално обучен агент - четириногият Вихрен. Кучето на ГДБОП веднага реагира и посочва на полицаите къде е дрогата. Органите на реда правят скенер и Вихрен се оказва прав. Ченгетата откриват свръхмодерен тайник, натъпкан с 25 пакета кокаин. Наркосейфът учудва ченгетата, защото се отваря само с дистанционно и е така изработен, че напълно се слива с всички части на камиона.

Събрали достатъчно доказателства, ченгетата подпукват Пламен Попчев като бос на кримигрупата. При претърсването на дома му откриват "Узи" със заглушител и 140 патрона. Закопчават и партньорите на Попчев - Васил Цветков, Ани Маринова и Димитър Юлев.

Реклама

Цветков сключва споразумение със спецпрокуратурата през лятото на 2020 г. и получава 2 години и половина решетки.

На 21 октомври Софийският градски съд уважи молбата на наркотрафиканта Васил Цветков за предсрочно освобождаване. Магистратите се смилиха над Цветков и го пуснаха с изпитателен срок - 1 месец и 19 дни и задължителни срещи с пробационен служител в този период.

За успешната операция и арести тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров награди шефа на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков, който през юни 2020 г. беше задържан по време на вземане на подкуп. Обвинението срещу Панков е за "осигуряване на чадър", протекция на наркотрафиканти. В момента бившият антимафиотски шеф е под домашен арест.

 Камионът в Германия

Немските власти, също получили информация за незаконна стока, спират камион, но се натъкват на проблем при обиска. Германските полицаи не могат да открият наркотика. Чак когато се свързват с българските криминалисти и те им казват къде да търсят, баварските ченгета откриват тайника и скритата дрога. Намират 16 кг хероин, разпределен в малки пакети.

Реклама
Реклама
Реклама