Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10466390 www.bgdnes.bg

Реликва от скривалище на Левски спасена в уникален музей

Учителката Стела Маринова пази духа на стария Орешак

Детските цървули на учител на Вазов дарени от правнучка

"Спирам са в една тайна къща от 10 дек".

Това е записал Васил Левски в своя личен тефтер в началото на последния месец от 1872 г. Скривалището на Апостола е добре известно до днес, цели 149 години след драматичните събития, които предхождат залавянето на българския революционер край Къркинското ханче на 27 декември 1872 г. Но тайната къща, в която се е крил Левски, сега е руина с продънен покрив.

"Минавайки покрай скривалището на Апостола, видях паметната плоча, на която пише: "Дом на Найден Иванов Хасъмски (Терзията). Многократно посещаван от Апостола на свободата В. Левски". Това разказва пред "България Днес" учителката от Орешак Стела Маринова. Тя натоварва реликвата на колата и я прибира. "В двора на моята къща изградих нещо като музейна сбирка - казва Маринова и показва стара дървена постройка, която преди това е използвана за плевня. - В нея сега се пазят много стари снимки от нашия край, вещи на изявени личности и сведения за живота на хората от поколенията преди нас. Там е и паметната плоча от скривалището на Апостола."

Реклама

Наследник на имота на Терзията е Христина Петрова, която работи в местното училище. Засега тя не желае да коментира защо и как се стигнало до това покривът на къщата да се срути и имотът да бъде в окаяно състояние. За реставрация трябва да бъдат вложени много пари, необходима е помощ от институции, а процедурите вървят бавно. Казусът е заведен и в съда.

"На всички е известно, че паметната плоча е при мен - казва Стела Маринова. - Надявам се, че ще се намери начин скривалището на Левски да се превърне в забележителност на Орешак."

В импровизирания музей на учителката освен плочата се пазят и много други интересни артефакти. Всеки, който желае, е поканен да ги види и да чуе интересна беседа за историята им. На видно място са детските цървули на Партений Белчев, един от учителите на Иван Вазов. Партений получава образование в Русия на издръжка на игумена на Троянския манастир. След завръщането си в България той става даскал в Сопот, родния град на бъдещия патриарх на нашата литература. В свое стихотворение Вазов посвещава два куплета на своя учител Партений Белчев. "Детските цървули на този виден българин ми ги даде неговата правнучка Величка. Тя остави и списък родословието на нейната фамилия."

Достойно място в експозицията е отделено за майстора на керамика Петър Цанков. От златните му ръце излизат съдове, които с годините стават все по-търсени и придобиват легендарна известност.

Реклама

"Все по-често при мен идват хора от Орешак и носят стари предмети, предавани от поколение на поколение в рода им - разказва Стела Николова. - Вярвам, че е важно да пазим спомена за нашите предшественици. Без тях и нас нямаше да ни има. Длъжници сме им."

Последните писма на Апостола

В къщата на Найден Иванов Хасъмски (Терзията) Васил Левски пише последните си писма с дата 12 декември 1872 г.

Апостола ги изпраща по куриери до членовете на Голямоизворския комитет, до Пазарджик и до Христо Иванов - Големия във Велико Търново. Очаква от тях да получи обратна информация за ситуацията в Ловеч.

Левски остава в къщата на Хасъмски две седмици от 10 до 24 декември 1872 г. След това се отправя към Ловеч и Къкрина, където е заловен от турците на 27 декември.

Реклама
Реклама
Реклама