Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/17704967 www.bgdnes.bg

"Лудогорец" атакува рекорд, ама догодина

"Лудогорец" може да узакони 13-ата си поредна футболна титла у нас още този уикенд в домакинството си на "Крумовград", но ще трябва да вдигне трофея и през следващия сезон, ако иска да се бори за рекорд.

От БФС обявиха програмата за плейофната част от шампионата ни, в която дербито между ЦСКА-София и "Левски" също е в първия кръг. В първата шестица се играе по един мач.

Реклама

В Европа лидери по поредни титли са "Сконто" (Рига) и "Линкълн Ред Импс" от Гибралтар. Вирслига, както се нарича първата дивизия на Латвия, стартира през 1992 г., а "Сконто" печели първите 14 издания. Отначало в групата са осем отбора, като се играе по четири пъти, но днес те са десет и има три полусезона. Действащ първенец е "Спартак" (Юрмала). В Гибралтар ситуацията е малко объркваща. "Линкълн" имат също 14 поредни титли, като първата е спечелена през 2003 г. Но местното първенство има статут в УЕФА от 2013 г., макар местната федерация да е основана още през 1895 г. На Скалата футболът е чисто аматьорски, а срещите между осемте отбора официално са приятелски. През въпросната 2013 г. Гибралтар иска да получи право да участва със свой национален отбор в квалификациите за световни и европейски първенства и се налагат реформи и в клубния футбол.

Срещу "Крумовград" евентуално разградските "орли" ще изравнят с 13 последователни титли "Розенборг" (1992-2004) и БАТЕ (Борисов, 2006-2018). В Норвегия висшият ешелон се нарича Типелиген и форматът е от 16 отбора, които играят на разменено гостуване от март до ноември. БАТЕ е познат у нас отбор и е хегемон във Висшата лига на Беларус, като дори е играл в груповата на фаза на Шампионската лига и Лига Европа. Първенството е създадено през 1992 г., а броя на участниците е ту 16, ту 14.

А кои остават по-назад? С по 11 поредни титли са "Байерн" (Мюнхен, 2013-2023) и "Динамо" (Загреб, 2006-2016).

Четете още

Легендата Стефан Аладжов: В "Левски" няма достатъчно класа

Легендата Стефан Аладжов: В "Левски" няма достатъчно класа

Уволнената от Гонзо ергенка Виктория ИЗПЛЮ КАМЪЧЕТО, намеси "Лудогорец"

Уволнената от Гонзо ергенка Виктория ИЗПЛЮ КАМЪЧЕТО, намеси "Лудогорец"

Легендата на "Левски" Емил Велев-Кокала:
Феновете нямат думата за треньора!

Легендата на "Левски" Емил Велев-Кокала: Феновете нямат думата за треньора!

Легендарният футболист и треньор Стойчо Младенов: Двете ЦСКА няма да се обединят скоро

Легендарният футболист и треньор Стойчо Младенов: Двете ЦСКА няма да се обединят скоро

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама