Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17763671 www.bgdnes.bg

Соченият за изнасилвач на 14 деца Даниел Хъл се изправя пред Темида

Делото започва на 14 май, до този момент петима съдии си правят отводи в рамките на 2 години

Соченият за изнасилвач на 14 деца Даниел Хъл се изправя пред Темида на 14 май. Британецът  е обвинен за сексуално посегателство на десетки деца, пише "Дневник".

Реклама

Делото се очаква да стартира, но това не е сигурно, защото до този момент процеса буксува цели 2 години. защото съдии си правят отвод, след отвод.

Делото бе отлагано заради отвод на всички наказателни съдии от Сливенския Районен съд, на които то е било разпределено. Така се стигна до последния възможен вариант – делото да бъде разпределено на граждански съдия. 

Наказателното дело, срещу британеца започна след задържането му на 10 август 2022 г. То е за сексуални действия, извършени с 14 момчета на възраст от 8 до 14 години в периода от февруари 2021 г. до август 2022 г. Точният брой на децата, пострадали от Даниел Хъл обаче, е трудно да бъде установен. Извършеното от него според обвинителният акт, представлява „особено тежък случай на сексуални действия с лица от същия пол, които се наказват с лишаване от свобода от пет до двайсет години".

Хъл е имал чудесния шанс да остане незабелязан в ромския квартал на града в продължение на години. Нещо повече – при опитите да бъде задържан той е бранен, от родителите на децата, с които е имал сексуални отношения.

Според неофициални данни от разследването Хъл е събирал пари от дарения през кампании в интернет, а с тях е купувал доверието на хората, живеещи в гетото като е покривал разходите по ремонти на къщите им, обзавеждането на бани, купувал е обувки и дрехи за децата им, доставял им е хранителни продукти и е плащал за медицински прегледи и манипулации. Срещу това родителите му отвръщали с доверието си като му поверявали децата си като на пастор и дори им позволявали да нощуват в дома на Хъл.

Драмата на четиринайсетте момчета обаче не приключва с ареста на британеца на 10 август 2022 г. Тя продължава и до днес с фактическия отказ от правосъдие при последвалите общо пет отвода на наказателни съдии в Сливен, на които делото е било разпределено. 

Реклама

Протоколи от съдебните заседания на 4 април и 24 октомври м.г., в които първите двама съдии – Цанка Неделчева и Иван Димитров от сливенския Районен съд са се самоотвели от делото за сексуалното посегателство, не са достъпни в системата justice.bg. Мотивите на останалите трима обаче са документирани.

На 5 септември миналата година първият от тях Иван Димитров прекратява производството в разпоредително заседание по делото, което му е разпределено, заради допуснати сериозни процесуални нарушения в досъдебната фаза и го връща на прокуратурата. С решение на Окръжния съд в Сливен обаче мотивите му са отхвърлени и делото му е възложено отново с първоначално изготвения обвинителен акт. Веднага след това Димитров се самоотвежда, тъй като вече се счита за предубеден, защото е изразил мнение по начина на водене на разследването.

След отвода на Димитров делото е разпределено на председателя на Районния съд в Сливен Анна Димитрова. На 13 декември м.г. тя също си прави отвод с мотива, че именно тя е наложила на Даниел Хъл първоначалната мярка за неотклонение – задържане под стража като по този начин вече е изразила мнение по вината му.

Въпреки това тя го насрочва, но изчаква адвокатът на подсъдимия Хъл сам да поиска отвода ѝ, което тя с готовност прави.

Последният – пети отвод по делото е на съдия Никола Маринов от Районния съд в Сливен. Според протокола от заседанието по делото от 20 март тази година Маринов си прави отвод с мотива, че защитникът на подсъдимия няма доверие в обективността му.

Четете още

ПОТРЕС! Българин блудства с 11-годишна в Солун, намушква я в крака!

ПОТРЕС! Българин блудства с 11-годишна в Солун, намушква я в крака!

Доброволци ловят с капани над 50 педофили

Доброволци ловят с капани над 50 педофили

Реклама
Реклама
Реклама