Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7119279 www.bgdnes.bg

Митничарят Фози влиза в килията

За четири години в затвора влиза скандалният митничар Георги Владимиров-Фози. С решението на Върховния касационен съд се слага, край на продължилата шест години драма около обвинението за мащабна контрабанда на цигари през ГКПП Кулата. Според прокуратурата Фози е част от престъпна група, ръководена от разстреляния варненски бизнесмен Борислав Манджуков.

Самата афера бе разкрита през 2012 г. при мащабна акция на ГДБОП с кодово име "Цигарджиите". Тогава Фози се сдоби с обвинение, че като част от организирана престъпна група е помогнал за нелегален внос на 20 млн. цигари за над 8 милиона лева. Наред с боса Манджуков в бандата участват още четирима души. Две години по-късно варненският аферист бе екзекутиран в центъра на София и делото срещу него прекратено. Останалите участници се признаха за виновни и след споразумение се отърваха с условни присъди. Единствен Фози продължи да твърди, че е невинен. След множество перипетии специализираният съд го призна за виновен и му даде седем години затвор. След обжалване делото срещу Фози стигна и до ВКС. След разглеждане на случая върховните магистрати приеха, че Владимиров не е част от престъпна група. Признават обаче вината му за помагачество в контрабанда на цигари.

Реклама

Според мотивите на съда, цитирани от Дарик радио, е безспорно доказано, че скандалният митничар е участвал в обсъждането на контрабандната схема. Съдействал е за покупка на камиона, с който от Гърция са вкарвани цигарите, снабдяването му със застраховка и дори отстраняване на възникнала повреда по време на контрабандата.

Основният принос на Фози е в "изчисляване на точния момент, в който камионът да премине през ГКПП Кулата, основаващ се на опита му като дългогодишен митнически служител и началник на митнически пункт", мотивират се магистратите.

Самият Владимиров лично разяснил на шофьора на камиона как да се държи на митницата и да сложи кутии за обувки над цигарите, за да не се забележи контрабандата.

Самата присъда вече е изпратена до специализираната прокуратура, с чието съдействие Владимиров набързо е изпратен на топло.

Любопитно е, че решението на ВКС заварва Фози като служител в митниците. Преди няколко месеца той успя да отмени заповедта си за уволнение, издадена след акция "Цигарджиите". Твърди се, че така Владимиров отново заема поста шеф на ГКПП Олтоманци. По същата схема Владимиров успява три пъти преди това да се върне на бял кон в митниците след уволнения заради различни контрабандни афери.

След шокиращото решение на съда сред колегите му тръгнаха слухове, че за поредното му възстановяване на работа пръст има негов познат политик. През годините между БСП и ГЕРБ вървят престрелки със взаимни обвинения, че техни хора подкрепят Фози.

Когато беше вицепремиер, Цветан Цветанов каза в парламента след акция "Цигарджиите": "Скоро беше задържан един интересен човек на име Фози. Трябва да ви кажа, че депутат от Коалиция за България от Кюстендил се е обаждал, за да го покровителства. Не знам дали това е Мая Манолова, тя може да каже". На свой ред Манолова отсече: "Не аз покровителствам Фози, а депутат от ГЕРБ".

Реклама
Реклама
Реклама