Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7153460 www.bgdnes.bg

Сляп художник рисува с пръсти

След 3 часа в клинична смърт 

Усеща топлината на цветовете с ръцете си 

Сляп художник рисува с пръсти.

Николай Примов е незрящ повече от две десетилетия, но това не му пречи да твори. Когато през 1991 г. се качва в едно софийско такси, не подозира как ще се преобърне животът му. Шофьорът е пиян и се удря челно в друга кола. Вследствие на това Примов губи зрението си.

"При сблъсъка рамото на едната чистачка е минало през лявото ми око и е счупило черепа ми. Заради този инцидент останах без очи - казаха ми, че са събирали лявото ми око от якето", спомня си пред вестника за ужасяващия инцидент творецът.

Реклама

Три часа е в клинична смърт, но се събужда... в моргата, отписан от лекарите. Следват десетки операции, в които медиците успяват да запазят едва 4% от зрението на дясното му око.

"Падах, ставах, но това ме мотивира да продължа", допълва Николай.

Тогава художникът открива рисуването. Започва да създава своите картини и да превръща тъмнината в цветна палитра. С опипване. Така се придвижва Николай. Така и рисува. Именно това хоби се превръща в негово спасение. Борбеният творец разпознава само светлина и тъмнина, затова в палитрата си подрежда цветовете на тъмни и светли, а картините рисува с пръсти. Казва, че за толкова години се е научил да усеща топлината на цветовете.

"Кожата, също както езика, има рецептори за усещане. Даже по кожата тези рецептори са повече. Човек има много сетива в себе си и едва когато загуби някое от тях, се сеща да използва и останалите. Дори и да не можеш да виждаш света около теб, всяка енергия има определен мирис и излъчване, които могат да се усетят от всеки един от нас", разсъждава Примов.

Преди зловещия инцидент Николай е бил реставратор. Все още събира парчета стъкло и рисува върху тях. Днес голямата му мечта е отново да влезе в църква, която да реставрира.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама