Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7199208 www.bgdnes.bg

Палежите в Галиче не спират

Изпепелен е имот на свидетел срещу Ценко Чоков

Подозирам хора на бившия кмет за пожара, казва пострадалият Тушинов

Нов палеж е извършен във врачанското село Галиче, което минава за феодално владение на бившия си вече кмет Ценко Чоков. Огнената вендета е извършена срещу Веселин Тушинов, един от основните врагове и свидетел по делото срещу осъдения селски управник, който в момента е под "домашен арест" в апартамента си в София.

Пламъците лумват във фермата на Тушинов на ул. "Безименна" №1 в Галиче към 3 ч. в сряда. Оборите са в края на селото, на около 300 метра от дома на бившия квартален полицай. Огънят бързо поглъща двете сгради в имота. Едната от постройките е изпепелена напълно. Тя е изградена от дърво, а в нея са складирани 1000 бали люцерна, 300 бали грах и 30 кубика дървен материал - чамови греди и летви. Храната е събирана цяло лято за животните, които семейството на Тушинов отглежда. Неизвестните засега престъпници са запалили обора през един от прозорците му, предполага собственикът им. Другата постройка е направена от метална конструкция, която оцелява при палежа. За щастие няма пострадали хора или животни по време на бруталното престъпление. Дни по-рано Тушинов извежда овцете си от фермата и ги премества в друг обор, където ще зимуват.

Реклама

Собственикът на фермата разбира за палежа едва в късния следобед в сряда. Веселин Тушинов отива да вземе сено за животните си от обора и се изправя пред потресаваща картина. Постройките му са изпепелени напълно и още тлеят, когато той подава сигнал на спешния телефон 112.

"Никой нищо не е чул и не е видял, както винаги се случва в Галиче. Хората се страхуват да говорят. Палежът е станал към 3 часа, пламъците са се издигали високо в небето, имало е дим и пукот от горящите сухи материали. Оборите са горели часове наред до късния следобед, когато отидох на мястото. Просто не е възможно никой нищо да не е забелязал, разказва Тушинов пред "България Днес".

По негови изчисления нанесената му щета е най-малко за 20 хиляди лева. Стойността на пораженията се удвоява, ако се включи и трудът, който семейството влага, за да произведе запасите за зимния сезон от сено за животните. Сега, за да оцелее стадото му, фермерът трябва да купува храна за стадото си до пролетта, когато ще изведе овцете на паша.

Тушинов изключва възможността огънят да е тръгнал от случайна искра, тъй като в изпепелените обори няма какво да я предизвика. В тях няма дори електричество. Пострадалият стопанин подозира, че в престъплението са замесени хора на осъдения за отвличане, побой и палеж Ценко Чоков. Тушинов забелязал трима от верните авери на бившия селски управник да орат пасище до неговия обор. Въпросният терен бил държавен, но е един от многото, на които Чоков сложил ръка, докато управлявал Галиче. В момента скандалният бивш кмет се разследва за фалшифициране на документи за аренда, с които си подсигурил ползването на чужди земи за 10 години. Според запознати над 130 са ощетените по тази схема собственици на земеделски земи от Галиче и още поне 650 от близките села.

"Подозирам, че от Чоков идва и този проблем, както всички останали до момента в живота ми. Това е пети или шести палеж на моя собственост. Една година след като го арестуваха с бандата му, в селото беше спокойно. След като наложиха запор на имуществото му за милиони, отново започнаха проблемите. Той явно ръководи хората си по телефона. Няма да се спре пред нищо, за да отмъщава на свидетелите", предполага Веселин Тушинов. Той самият се яви като кандидат за кмет на Галиче на частичните местни избори през лятото. На тях трябваше да бъде избран управник на селото, който да довърши мандата на подсъдимия Ценко Чоков, ръководил Галиче 20 години. Изборите бяха спечелени от Страхил Стоянов, определян като приближен на Чоков.

Горят домът на свидетел

Къщата на един от основните свидетели по делото срещу Ценко Чоков е запалена седмица преди бившият кмет на Галиче да бъде пуснат под "домашен арест". Огнената вендета срещу Веселин Попов-Лунгара избухва към 4 ч. сутринта на 20 септември. Домът изгаря до основи.

 Пожарът е умишлен, става ясно при огледа. Първо с бензин е залят навесът на гаража, после огънят бързо се пренася до къщата и я унищожава. Според местните хора зад палежа стоят мутри на бившия кмет. Посегателството срещу дома на Лунгара не е първото за семейството. Година преди това с коктейл "Молотов" е подпалено заведението, което Попов стопанисва в Галиче. Дискотеката изгаря до основи ден преди поредното заседание по делото в спецсъда срещу Чоков и бандата му. В крайна сметка бившият кмет получи присъда от 4,5 години затвор. Той я обжалва пред апелативния спецсъд. Делото е насрочено за 30 януари 2019 г.

Реклама
Реклама
Реклама