Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7280245 www.bgdnes.bg

Газ превърна Катар във футболна сила

Емирство Катар се превърна във футболна сила! Националният отбор на арабската страна спечели за първи път шампионската титла на Азия. При това по изключително убедителен начин.

На финала катарците победиха с 3:1 фаворита и рекордьор по титли - Япония. Новият шампион успя да спечели всичките си 7 мача в турнира. В тях отбеляза цели 19 гола и допусна само един. Всичко това превърна Катар в най-убедителния шампион в историята на азиатското първенство.

Реклама

Досега Катар не бе стигал по-далеч от четвъртфиналната фаза в надпреварата, като най-доброто му постижение са петите места през 1984 и 1988 г.

Страната инвестира чудовищни суми за развитието на футбола си. Това се дължи и на емира на Катар негово височество шейх Тамин бин Хамад ал-Тани, който е страстен футболен фен. Неслучайно в малкото емирство ще бъде проведено дори световното първенство през ноември и декември 2022 година. Всичко това се дължи на внушителните залежи от природен газ, които са трети по големина в света. Именно те превръщат Катар в държавата с най-високи доходи на глава от населението и новата футболна сила.

Другият главен виновник за титлата на арабската страна е треньорът Феликс Санчес. Мнозина вече го наричат Новия Гуардиола, тъй като изповядва подобен атакуващ стил на игра като бившия наставник на "Барселона" и "Байерн" и настоящ на "Манчестър Сити". Още повече че Санчес преди това ръководеше юношески тим в Барселона, преди през 2006-а да се присъедини към Националната футболна академия на Катар.

По пътя си към титлата Катар отстрани предишния шампион Саудитска Арабия, Ирак и Южна Корея. При успеха с 4:0 над Обединените арабски емирства в полуфиналите катарците бяха замеряни с обувки и пластмасови бутилки.

"Горд съм да бъда национален селекционер на Катар. Ние сътворихме история. Нямаме никакви притеснения за световното първенство, но то е чак през 2022 година", коментира Санчес.

Катар е деветият различен носител на Купата на Азия след Япония (1992, 2000, 2004, 2011 г.), Саудитска Арабия (1984, 1988, 1996 г.), Иран (1968, 1972, 1996 г.), Южна Корея (1956, 1960 г.), Израел (1964 г.), Кувейт (1980 г.), Австралия (2015 г.) и Ирак (2017 г.).

Реклама

Зидан и Венгер се бият за поста

Топимена са спрягани да поемат Катар за световното първенство по футбол през 2022 г. Цел номер 1 е край страната от Персийския залив да бъде докаран бившият мениджър на "Арсенал" Арсен Венгер. Френският специалист е без работа от миналото лято след близо 22 години начело на "артилеристите". Венгер има тесни връзки с Катар. Той е водещ анализатор на телевизията beIN Sport, която се управлява от катарската кралска фамилия.

Другият голям фаворит да поеме поста е Зинедин Зидан, който донесе три поредни титли на "Реал" (М) в Шампионската лига. Големи шансове за селекционер на Катар има и легендата на "Барселона" и испанския футбол - Шави. От 4 години насам той носи екипа на катарския "Ал Сад".

$200 милиарда за световното

Катар ще похарчи умопомрачителните 200 милиарда долара, за да организира домакинството си на световното първенство след 3 години. Средствата ще бъдат инвестирани в нови спортни съоръжения и инфраструктура.

Катар е най-малката страна, която ще приеме футболен мондиал. За сравнение тя е с площ 1478 пъти по-малка от тази на Русия, където се проведе шампионатът миналата година. Двата най-отдалечени един от друг стадиона в Катар са на разстояние едва 145 км. Новото метро в Доха ще има четири линии с обща дължина около 300 км и 100 метростанции. Катар ще разполага с над 65 000 хотелски стаи.

84 000 тона стомана ще бъдат използвани в стадионите. Това е два пъти повече от количеството за строителството на най-високата сграда в света Бурж Халифа. Ще бъдат засадени два пъти повече дървета, отколкото има в лондонския Хайд парк. 9200 дървета - огромна гора в пустинята!

ФИФА предложи световното в Катар да е първото в историята с 48 отбора.

Реклама
Реклама
Реклама