Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7353361 www.bgdnes.bg

Кметът на Войводиново Димитър Тосев: Битият ефрейтор вече излиза на разходки

Ромите няма как да се върнат

"За огромно щастие ефрейтор Димов е почти напълно възстановен физически и в селото много се радваме, че можем вече да го видим да се разхожда и да поговорим с него. Той е прекрасен човек, а оптимизмът му зарежда всички", сподели пред "България Днес" кметът на Войводиново Димитър Тосев.

Селото излезе на война с местните роми и ги прогони, след като на 6 януари т.г. двамата братя Асен и Борис Патекови пребиха зверски 33-годишния командос Валентин Димов. Безскрупулните цигани, които търкат нара на следствения арест, смляха от бой военния, след като той им направи забележка на пътя.

Реклама

По думите на Тосев, макар че физически Димов изглежда добре, нанесената психическа травма и неизбежният посттравматичен стрес от мерзкото нападение ще трябва дълго време да се лекува. По впечатление на хората от селото, въпреки че военният излизал на разходки и демонстрирал сила на дума, той все още бил под влиянието на стреса от инцидента.

"Както е казал народът, раната минава, но това в главата остава. Валентин си е у дома и войводиновци ще направим всичко възможно този прекрасен човек да преодолее травмата. Не веднъж ми е споделял, че не таи злоба или омраза срещу нападателите си, а просто иска хората да разберат, че зачитането на човешките права и неприкосновеност са идеал, който всеки трябва да следва", казва с уважение управителят.

Тосев е категоричен, че както той, така и съселяните му няма да допуснат ромите да се завърнат. Според думите му толкова години към тях е било демонстрирано търпение въпреки безчинствата им, а случката с Димове е показала, че те не могат и не искат да се променят и интегрират.

"В момента се водят дела. Ромите искат да се върнат, но това няма как да стане. Надявам се съдът да не го допусне, но ако нещо се обърка, този път ние няма да склоним глава", обещава Тосев. Повечето от изгонените от нелегалното гето роми са се настанили в пловдивския квартал Столипиново, като на най-нуждаещите се да дадени общински жилища.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама