Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7437754 www.bgdnes.bg

Наркомани и клошари въртели бизнеса на Арабаджиеви

Документи и свидетели доказват, че хотелиерите са собственици на офшорки

Маринела нареждала за шашмите с ДДС, става ясно от скандална кореспонденция

Клошари и наркомани са участвали в схемите с източване на ДДС от Ветко и Маринела Арабаджиеви. На името на несретниците са регистрирани десетки кухи фирми, които са обявявали пред данъчните фиктивни сделки, позволяващи кражба на данъци. Това стана ясно в спецсъда при разглеждане на мярката на олигарха Ветко Арабаджиев. Участници в групата на Арабаджиеви са и двете счетоводителки Елена Караянева и Ромелия Кирилова. Според държавното обвинение тяхната роля е да намират подставените лица и да регистрират от тяхно име фирми бушони.

Реклама

Разследващите до момента са успели да идентифицират 38 дружества, участвали в ДДС схемите на Арабаджиеви. Спецченгета са успели да издирят собствениците и управителите. При разпитите те обяснили, че не са подозирали, че имат собствен бизнес, още по-малко за сключваните договори със "Захарен комбинат-Пловдив" и "Виктория груп корпорейшън". Именно благодарение на тези сделки Арабаджиеви са източили огромни суми ДДС, твърди прокуратурата.

Формално двете основни дружества в схемата на Ветко не са негова собственост. По документи те са притежание на офшорки. Разследващи издават, че при тараш в офиси на Арабаджиеви през март са открили неопровержими документи, че именно той стои зад офшорките и прякото му участие е безспорно. Показания в тази връзка дават и разпитани служители в двете фирми. Пред криминалистите те директно посочили като свой шеф Ветко Арабаджиев.

Доказателства за това са открити и при ареста на Ветко и Маринела в Испания. При задържането им край Барселона ченгетата намират повече от 20 мобилни телефона. В тях откриват информация за точното действие на схемата с кухите фирми. Освен нея лъсват и имена на данъчни служители, които са си затваряли очите. Благодарение на тяхното бездействие десетките сигнали за нередности при дейността на "Захарен комбинат-Пловдив" и "Виктория груп корпорейшън" са потулвани години наред. Схемата е разплетена едва миналата година, когато назначените данъчни ревизии разкриват огромни злоупотреби.

Според прокуратурата основна роля в координирането на схемата с кухите фирми имат счетоводителките Кирилова и Караянева, които също бяха арестувани. По време на разглеждане на мерките им в съда лъснаха скандални подробности за задачите, които е трябвало да изпълняват.

Поне няколко тома от делото са запълнени със съобщения от комуникацията между счетоводителките и членове на милионерското семейство. Ролята на Кирилова била да намира клошари за управители на фирмите и да им плаща дребни суми. Скандални съобщения между Караянева и Маринела Арабаджиева, изпратени през август и септември 2017 г., са цитирани от съдиите в определението им. От тях става ясно, че бизнес дамата заповядвала как и през коя фирма да се превъртят хиляди и милиони левове чрез фиктивни сделки, а също така съобщава кога по колко хилядарки са взели членове на семейството от фирмите за пътувания и други разходи. От писмената кореспонденция става ясно, че фирмите на Арабаджиеви са били предупреждавани за предстоящи проверки от контролните органи.

Осем месеца след удара по групата Испания екстрадира Ветко Арабаджиев в нощта срещу неделя. Пред съда защитата оспори задържането му, като настоя, че той е предаден на българския съд само за участие в престъпна група и пране на пари, но липсва позволение да бъде съден за данъчни престъпления. Магистратите прецениха, че хотелиерът може да отговаря и по данъчните обвинения, понеже не било изрично упоменато. Те решиха, че екстрадираният милионер трябва да стои зад решетките.

Засега съпругата му Маринела остава в Испания, тъй като за нея местните власти са поискали допълнителна информация и решение за предаването й още няма.

    Банка търси 700 бона от счетоводителка

Заради дълг от над 740 хил. лв. към банка е осъдена счетоводителката на Арабаджиеви Ромелия Кирилова. След като отказва да плати задълженията си, фирмите на Кирилова са запорирани от ЧСИ по молба на банка. Едно от дружествата е "Ромели фешън", в което тя е съдружник с колежката си Елена Караянева.

Реклама
Реклама
Реклама