Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7575306 www.bgdnes.bg

Аржентина депортира Мартин за източване на банкомати

Българинът признава и лежи 1,5 г. в тъмница в Пинеро

Съкилийник в местен затвор помогнал на нашенеца с парите, за да хване самолета

Аржентина изгони 24-годишния българин Мартин Асенов за източване на банкомати. Младият бандит донесе лоша слава на страната ни, като стана първият чужденец, депортиран от властите в Росарио, съобщават местни медии.

Реклама

Нашенецът е спипан през ноември 2017 г., докато поставя устройство за копиране на данни от банкови карти в Сан Лоренцо. Пъклените планове са предотвратени от служител по сигурността, който е сигнализирал в полицията. На мястото пристигат униформени от моторизираната бригада, които слагат белезниците на българина. В него откриват устройство, използвано за запазване на извлечените данни от картите.

Разследващите погват Мартин за няколко удара и общо 7 престъпления. Те откриват, че на 10 ноември 2017 г. нашенецът е превзел банкомат в Ороньо, на който е поставил скиминг устройство. Благодарение на машинката е успял да улови данни от магнитната лента на дебитна карта, като после прехвърля информацията на пластика. Фалшивата карта е използвана от неизвестно лице два месеца по-късно. През януари 2018 г. то теглило пари в брой от банкомати в банкови институции в Росарио и Буенос Айрес. Съучастникът на Мартин така и не е разкрит.

Ден след 10 ноември българинът се прехвърлил в Сан Лоренцо. Там, освен че копирал информация от магнитната лента, той сложил и микрокамера, за да се добере до пинкодовете на жертвите си. Мартин е държал електронни продукти за фалшифициране на кредитни и дебитни карти, издадени от национални или чуждестранни органи. В него са намерени най-малко шест карти, клонирани с магнитни ленти и записани пинкодове.

Според прокуратурата Мартин Асенов е участвал в престъпно сдружение, което е вършело престъпления в градовете Росарио и Буенос Айрес в периода между октомври и ноември 2017 г. През август м.г. нашенецът се признава за виновен за измами с дебитни карти и фалшифициране на устройства за банкомати, като при съкратен процес получава 3 г. затвор. Наказанието е договорено от прокурор по киберпрестъпления.

Асенов е тикнат в пандиза в Пинеро, където се сприятелява със съкилийник. Колегата му по съдба помага на нашенеца, като се свързва със семейството му в България. Мартин нямал роднини в Аржентина и не можел да получи банкови преводи. Местният каторжник взел парите и ги дал на Мартин, за да си купи самолетен билет за София.

Българинът разчитал на двамата си адвокати да задействат процедура по депортиране. Според тамошния Закон за миграцията това става възможно, след като осъден чужденец излежи поне половината присъда. По този начин след година и 7 месеца престой на топло на 5 юли Мартин е върнат в България. До летището го придружава делегация от жандармерия и миграционен персонал, за да се уверят, че затворникът ще се качи на самолета. Освен Асенов властите депортират и перуанец, а само в последните 5 месеца са изгонили 20 чужденци. Нашенецът няма да има право да стъпва в Аржентина до 2029 г.

Реклама
Реклама
Реклама