Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7721535 www.bgdnes.bg

Трети пореден ден на размирици в Чили, най-малко 11 жертви (Снимки)

В столицата на Чили, Сантяго, за трета поредна нощ се въвежда полицейски час, съобщи генерал Хавиер Итуриага, отговарящ за обществената сигурност след избухването в страната на бурни социални протести, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Трябва отново до обявим полицейски час в целия столичен район, който ще действа от 20 часа (23 ч. по Гринуич) тази вечер до 6 ч. утре, каза Итуриага в телевизионно изявление.

Реклама

Стотици протестиращи пренебрегнаха днес обявеното извънредно положение и влязоха в сблъсък с полицията в Сантяго, поддържайки безредиците, които взеха най-малко 11 жертви и накараха президента да каже, че страната е "във война", посочва Асошиейтед прес.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разгони протестно шествие на студенти и профсъюзни членове по един от основните булеварди в Сантяго, но след като отначало се разпръснаха, по-късно демонстрантите се събраха отново на друго място.

Междувременно полиция и войници охраняваха дълги опашки от хора, наредили се пред супермаркетите, след като те бяха отново отворени. Много от супермаркетите бяха затворени, след като през уикенда голям брой магазини бяха ограбени и подпалени от демонстранти.

Само една от шестте линии на метрото функционира, тъй като участниците в размириците опожариха и повредиха много от станциите. Властите предупредиха, че за възстанови метрото изцяло работата си може да са нужни седмици и дори месеци.

Около 2 милиона студенти бяха принудени да си останат у дома, тъй като нямаше как да отидат на занятия, а много хора не успяха да стигнат до работата си.

Реклама

Президентът консерватор Себастиан Пинера заяви вчера, че страната е "във война с могъщ, безмилостен враг, който не зачита нищо и никого, и иска да върши насилие и престъпления без всякакви ограничения". Той обаче не каза кой е врагът.

Неговата лява съперничка, бившата президентка, а сега върховен комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, призова в изявление за диалог и прикани всички страни да работят за решения, които ще спомогнат за успокояване на обстановката. Тя настоя да се разследват на всички действия, на правителството или протестиращите, причинили щети и смърт.

Реклама
Реклама
Реклама