Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8686396 www.bgdnes.bg

2 г. се точи разследването срещу Бирмите

Цацаров изпревари прокуратурата със запори за над 700 бона

Още не е внесено делото по цигарената афера, за която бяха погнати Евлоги Станоев и синовете му

Близо две години продължава разследването по цигарената афера срещу бизнесмена Евлоги Станоев - Голямата Бирма и синовете му. За мащабната акция от лятото на 2018 г. още няма внесен обвинителен акт, научи "България Днес".
Въпреки че наказателното производство е зациклило, службите не оставят на мира пернишкия бос и фамилията му. Преди ден стана ясно, че подопечните на Сотир Цацаров от Комисията за отнемане на незаконно имущество (КПКОНПИ) са се активизирали срещу Бирмите и вече са успели да запорират част от имуществото им на стойност над 700 бона.
Станоеви са обвинени от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за разпространение на акцизни стоки без бандерол и за пране на пари. На база на обвиненията КПКОНПИ внася искания за налагане на обезпечителни мерки върху имуществото на Евлоги Станоев и наследниците му Антон Станоев - Средната Бирма и Георги Станоев - Малката Бирма. Целта е да се гарантира, че имуществото няма да бъде разпродадено и ще може да бъде взето, ако се докаже, че е придобито с престъпления. С процедурата разследващите подсигуряват и опцията Станоеви да платят евентуални глоби, ако такива им бъдат наложени от Темида, коментират запознати.

Реклама


Три окръжни съдилища запорират авоарите на Бирмите. Бургаският окръжен съд налага четири запора на дружествени дялове за над половин милион от фирмите „Еста Трейд“ ЕООД, „Съни Естейст“ ЕООД, „Дрийм 2007“ ЕООД и „Скалата – 04“ ЕООД.
Окръжният съд в Благоевград допуска запори върху дружествени дялове и възбрани върху сгради на Средната Бирма на обща стойност над 200 хилядарки. Антон Станоев не може да разполага с дялове си във „Веджитейбълс“ ЕООД, „Джи Пи Груп – 2010“ ЕООД и „Фишленд България“ ЕООД. Освен това му запорират апартамент в Разлог, две летни вили, етаж от административна сграда в село Студена, община Свиленград, земеделски имоти в общините Свиленград и Брезово, както и четири леки автомобила.
Магистратите посичат и най-малкия наследник, бивш любим на няколко фолкпевици. Жоро Бирмата няма да може да се разпорежда с фирмата си „Гес 2010“ ЕООД, както и с имот в софийското село Панчарево. На Голямата и Малката Бирма са запорирани недвижими имоти в Несебър, а също и джип „Порше Кайен“.
Проблемите за Бирмите с правосъдието започват през септември 2018 г., когато спецпрокуратурата обявява, че те стоят зад четирите разбити по-рано фабрики за нелегални цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен. На посочените места са открити производства с машини за пакетиране. Част от стоката е намерена в камиони, като сметките на прокуратурата сочат, че намереното количество тютюневи изделия е на стойност около 1 милион лева.
Представителите на фамилия Станоеви са подпукани като част от престъпна банда заедно с още шестима. След като не са открити при спецакцията, тримата роднини са обявени за издирване. Месец по-късно се предава Средната Бирма. Той признава, че се уплашил, задето го дирят, изхвърлил телефона си и отишъл в Брезово да бере сливи. Магистратите го пускат срещу 10 бона гаранция. През декември 2018 г. се появява и Голямата Бирма. Той обяснява, че по време на операцията е бил на почивка в Гърция. Научил от медиите, че го търсят, и се предал.
"Оттогава всеки ден бях в ресторанта, но никой не ме е търсил. Живея на квартира с приятелката си", обяснява Евлоги Станоев. Съдът го пуска срещу 50 бона, като приема, че няма доказателства бащата да е тартор на престъпна група, а само косвени данни, че евентуално е финансирал цигарените фабрики.
Сред червените бюлетини на Интерпол лъсва физиономията на Георги Станоев. Близо година разследващите го дирят. Получава се информация, че е в Дубай заедно с издирвания аферист Иван Танев-Универсалния. И до днес от прокуратурата не обясняват как Малката Бирма се е озовал на родна земя. Щом стъпва у нас, те тихомълком го пускат срещу 40 бона гаранция. Наследникът обжалва с мотива, че няма имущество на свое име и размерът на мизата не съответства на доходите му. В крайна сметка магистратите потвърждават гаранцията.
Към днешна дата Станоеви трябва да са си получили обратно парите, които са платили за свободата си. Това е така, защото мерките за неотклонение отпадат, ако месеци наред делото не е внесено в съда. По всяка вероятност прокурорите са се забатачили с възлагането на сложни химични експертизи, които да изследват тютюневите изделия, както и с икономически експертизи за бизнеса на известната фамилия, допускат запознати с разследването.

Мистерия с екскриминалист

Мистерия продължава да витае около сочения за авер на Бирмите - бившия криминалист Любомир Иванов. Ексшефът на "Криминална полиция" в столичното Второ РПУ се търсеше за участие в престъпната група на Станоеви и посредничество за държане на акцизни стоки без бандерол. Снимката на Иванов постоя известно време в секцията с издирвани на Интерпол, след което беше свалена. Според юристи това означава, че и той тихомълком се е появил и е пуснат.


Преди години Иванов е разследван за теч на информация към приближени на Маргините. След като е уволнен от системата, бившето ченге развива бизнес в областта на рекламата, строителството и транспорта и дори движи делата си у нас, докато е дирен по цял свят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама