Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9161862 www.bgdnes.bg

Художничка рисува доктори без маски

Ева Тенева-Зайкоф благодари с портрети вместо аплодисменти 

Портрети вместо аплодисменти са изборът на родна художничка да изрази своята благодарност към българските медици по време на пандемия. Изложбата "Доктори без маски" е дело на Ева Тенева-Зайкоф и предизвика огромен интерес. Проектът бе представен и в Италия от Франческа Регер – арт промоутър, и присъства в каталога, посветен на 500 - годишнината от смъртта на ренесансовия худжник Рафаело.


Всестранно развитата Ева, която е художник, преподавател, рекламист и дизайнер, решава да създаде портрети на редица наши медици, като целта е да насочи вниманието към неуморния им труд, нуждата от подкрепа и разбиране във времена, когато човечеството преминава през страшното изпитание COVID-19. В каталога скицник са ликовете на лекари от МВР болница, "Пирогов" и др. Неслучаен е подтикът на Зайкоф да увековечи образите на редица специалисти в различни области. Тя е дъщеря на покойния доц. Веселин Тенев - гръден, белодробен хирург, онколог, и голяма част от семейството й са медици.
"В моя каталог скицник са портретите на лекари от семейството ми, както и на доктори, на които аз и още много други дължат живота си и които имат нужда от подкрепа през последните месеци.

Реклама

"Доктори без маски" беше онлайн изложба с портрет и кратки текстове, което по време на изолацията беше моят начин да мотивирам близки и далечни и най-вече лекарите! Оказа се, че нещо толкова простичко като отношението може да върши чудеса. Предизвикаха огромен интерес и ето че дойде време да бъдат показани и "офлайн" - разказва Ева пред "България Днес".
Изложбата може да бъде видяна до 21 ноември т.г. в кафе - книжарницата на столичната улица "У. Гладстон" 32. Ева замисля и мобилна изложба в рамките на следващия месец и портретите ще бъдат видени от повече хора на открито.


Продължение на новаторския артпроект е сдружението "Златни ръце", което ще бъде подпомогнато изцяло чрез продажбите на каталозите. Идеята на "Златни ръце" е да обедини медици и артисти в редица общи бъдещи каузи, имащи за цел подкрепа и сътрудничество между науката и изкуството и след пандемията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама