Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9189275 www.bgdnes.bg

Условно за бивша служителка на НОИ

Бившата служителка на пловдивското поделение на НОИ Александрина Георгиева получи присъда от 3 години лишаване от свобода, отложена с изпитателен срок от 5 години. Условното наказание постановяват магистратите от местния районен съд, съобщава marica.bg. Съдът я оправдава по повдигнатото обвинение, че е извършила 3 отделни престъпления в условията на съвкупност. Освен това Александрина е осъдена да плати на измамени, които са в ролята на граждански ищци по делото.
Александрина Георгиева е счетоводител по образование. През 2009 година напуска НОИ и започва частна практика. Чрез управляваното и представлявано от нея дружество тя извършвала услуги и консултации във връзка с пенсионно, социално и здравно осигуряване. В началото на 2014-а изпитала нужда от сериозни суми и обикновено плащаните й хонорари за разглеждане на документи за пенсиониране и изчисляване на осигурителен стаж започват да не й стигат. Решава да си набави пари от някои от клиентите, които я посещават. Казвала им, че след направени изчисления се установявало, че не им достигал осигурителен стаж, за да се пенсионират, като не конкретизирала колко точно. Предлагала да си закупят недостигащия стаж, като ги убеждавала, че закупуването е легално и няма нищо нередно в това.
Хората плащали между 3 и 16 хиляди лева. Така Александрина позабогатява - с набавените суми от жертвите, като нямала намерение да закупува какъвто и да било недостигащ стаж във връзка с пенсионирането им, а задържала парите за себе си. Така причинява вреди за близо 94 000 лв.
Схемата за източване на НОИ в крайна сметка е разбита от Икономическа полиция. 62-годишната Георгиева е задържана преди близо година, а разследвани са също мъжът й Лазар Лазаров и дъщеря й. Престъпната схема е била изключително успешна, което е накарало служителката и нейното семейство да се опитат да разширят своята дейност не само на територията на ТД на НОИ - Пловдив, но и в други градове, съобщават след задържането от прокуратурата. Сава ясно, че по време на акцията на Икономическа полиция са претърсени 6 адреса в града под тепетата, като са иззети множество фалшиви документи, печати на фирми, трудови книжки, компютри, досиета и други уличаващи документи и пособия, свързани с престъпната дейност, както и близо 8000 лева кеш. Обясненията на разследващите са, че жената е съставяла неистински документи по образец УП-30 - удостоверение за осигурителен стаж към фалирали фирми или такива, които не водят архив за служителите си. Преправяни са и трудови книжки, които са били непълни, а на други са чисто нови. Така с фалшивата документация от НОИ – Пловдив, са отпуснали над 3 милиона лева на хора, които нямат право да взимат пенсия.
Решението на магистратите от Районния съд подлежи на обжалване в двуседмичен срок, но Георгиева все още не е решила дали ще се възползва. Защитникът й адвокат Йордан Давчев обясни пред "България Днес", че все още не са обсъдили с нея този въпрос и тепърва ще го направят. Георгиева е подсъдима по още едно дело заедно със съпруга си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама