Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9270771 www.bgdnes.bg

Мраморен кръст се появи в църква

Чудо в село Овчарци 

Разпятието Христово изненадващо се показва под стария под 

Чудо в църквата в кюстендилското село Овчарци!

Вековен кръст се появи изненадващо, докато работници ремонтират пода на храма "Йоан Богослов". Отец Ивайло обяснява, че докато работници премахвали старото дюшеме, се натъкнали на Разпятието Христово, за чието съществуване никой не знаел досега.

Предполага се, че мраморният кръст е на близо век и половина, като по него имало изрисувани детелини и други украшения. Затова и се предполага, че създателят на мистичния символ е бил едновременно художник и каменоделец. Според отчето това е голяма находка и още няма обяснение за чудото, което ги е застигнало.

Реклама

В църквата "Йоан Богослов" сега имат тревога как да предпазят кръста, тъй като никой не бива да стъпва по него, тъй като ще го застигне беда. Но в същото време искат миряните да могат да го виждат. Според отец Ивайло, който служи от 26 години, това е знамение, особено в трудната година, която преживява цялото човечество.

Църквата е строена през 1881 г. от майсторите строители Кирияку и Малце от село Крушево, Дебърско, и от боголюбивите жители на селото. Тя е шедьовър на възрожденската архитектура. Кубето е построено през 1960 г. от майстор Цане Раков. Стенописите по интериора и по интересния свод според сведения са дело на самоковски зографи. Малките икони са 35, а целувалните са девет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама