Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9655491 www.bgdnes.bg

Рожденикът Красимир Балъков: Треньорите и играчите в националния не са виновни

Бившият селекционер бе изготвил 10-годишен бизнес план за развитието на футбола ни, но не знае какво се случва с него

10-годишна стратегия за цялостна мащабна промяна и развитие на българския футбол и националния отбор тъне в забрава! Бизнеспланът бе предложен от бившия селекционер на България Красимир Балъков и одобрен единодушно от Българския футболен съюз още през 2019 година. Националите стартираха световните квалификации с домакински загуби от Швейцария (1:3) и Италия (0:2).

Реклама

Разследване на "България Днес" установи, че концепцията е абсолютно захвърлена и никой в момента не работи по нея. След големия расистки скандал и фиаското с Англия преди година и половина тогавашният президент на БФС Борислав Михайлов хвърли оставка. От солидарност го последва и селекционерът Красимир Балъков. Целият изпълком също уж се беше разпуснал, както обяви тогава членът му Камен Костадинов. Към днешна дата се оказва, че голяма част от състава му не са удържали на думата си и не са подали писмени оставки. Йордан Лечков и Емил Костадинов вече публично обявиха, че не смятат да го правят. Друг от членовете Петър Величков разкри, че само петима са дали оставка реално, а в протокола от заседанието са записани общо девет имена.

Покрай управленската криза във футбола, предстоящия извънреден конгрес и боричкането за власт никой не се сеща за проекта, който има за цел да работи за по-дългосрочното бъдеще на националния тим. Едно от малкото хубави неща, което вдъхваше оптимизъм за резултатите на "лъвовете" в следващите години, тотално е оставено в периферията. Футболните хора дори не говорят за стратегията, а само за изборите, които дори се оказа, че ще излъчат ръководство за едва 7 месеца до редовния конгрес през 2022 година.

Боби Михайлов покани Красимир Балъков, който пръв прокара идея за цялостна промяна на българския футбол. Според 10-годишния бизнес план се очаква в представителния отбор на България да влязат подготвени кадри, които играят редовно поне в клубовете си от Първа лига. Концепцията е за всички национални гарнитури от най-малките до представителния тим. В нея участват селекционерите на младежкия и юношеските национални тимове. Тя засяга също така целия професионален футбол у нас, съответно клубовете от Първа и Втора лига и състезателите в тях. Дългосрочният план за развитие на българския футбол включва въвеждане на нови правила в развитието на детско-юношеските школи и даване на шанс на младите български футболисти да играят в първенството ни. Още докато Балъков е селекционер на България, той заговори за този план, но в публичното пространство темата остана встрани по между другото.

"Не може да се гледат само резултатите. От 2004 нямаме класиране. Куца ни цялата система. Затова влязох в този отбор. Да изградя тази концепция - заяви още миналата година бронзовият медалист от САЩ '94. - Хората, които се занимават с футбол, трябва да разберат, че е дошло време за тотална промяна във всяко едно отношение. Говоря глобално за бъдещето. Да се даде време на екип и хора, които могат да направят тези промени, а не да ги оценяваме за два-три или пет мача. Трябва да сме много големи мазохисти, за да считаме, че 20 години треньорите са изцяло виновни за това, което се случва в националния отбор. Трябва да се направи абсолютен рестарт на българския футбол, с концепция, с начин, с ново мислене, с търпение. Аз именно за това бях взет за треньор на националния отбор", бяха думите на Балъков.

"България Днес" потърси бившия селекционер във връзка с изготвената от него стратегия и го попита знае ли какво се случва с нея в момента, година и половина по-късно.

"Не искам да коментирам тази тема", лаконичен бе Краси, който днес празнува своя 55-и рожден ден. На наш въпрос каква все пак е била целта на този бизнес план Балъков разясни:

Реклама

"Боби Михайлов, лош, добър, може да е закъснял, но той видя къде е проблемът на българския футбол. Затова ме взе мен да изготвя тази стратегия. Исках да направя основа, за да не бъдат изтрити още треньори, както много често Йордан Лечков казва. Ако Ясен Петров няма добри резултати, няма да бъде той виновен. Какво да направи? Никой треньор не е виновен. Нито състезателите са виновни, момчетата дават всичко, което могат. Не знам къде е този план сега, нямам представа", уточни още Бала.

"България Днес" ще продължи да следи темата и ще изпрати въпроси до всички кандидати за нов президент на БФС, както и до членове на изпълкома във връзка със занемарения бизнес план.

Реклама
Реклама
Реклама