Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13993618 www.bgdnes.bg

Служителите на Баневи ги бранят пред Темида

Прокуратурата си вкарва автогол с привикани от нея свидетели

Разпитват счетоводители, те казват, че никой не ги е карал да правят измами

6-има нови свидетели, привикани от прокуратурата, разпита съдът по мегаделото срещу Евгения и Николай Баневи и майка му Мария Банева, но нещата се развиха в полза на подсъдимите, а не на държавното обвинение, каквато би следвало да е целта на призоваването им. Това разбра "България Днес" от защитниците на Баневи.

Реклама

Счетоводните служители на фирмата "Полимери" разказват пред Темида, че никой не ги е карал да разписват документи, чиято цел е да източват ДДС. Това каза за "България Днес" единият от защитниците на фамилията, адвокат Христо Ботев.

"Прокуратурата не очакваше да чуе това, надяваха се да чуят едва ли не, че Николай Банев е карал служителите в счетоводството на фирмата да изготвят фалшиви документи с цел източване на ДДС, което не е така", допълва адвокат Ботев пред вестника. Другият защитник на Баневи, адвокат Ивета Анадолска, отбеляза, че държавното обвинение е набелязало общо 200 свидетели, които предстои да бъдат разпитани. Чак след тях защитата на Баневи ще привика своите свидетели.

"От прокуратурата се изнервиха, защото не чуха това, което искаха. Свидетелите пътуваха от Варна и Провадия цяла нощ за тези разпити, които бяха от голяма полза за нас, не за прокуратурата, въпреки че са техни свидетели", подчерта Анадолска.

"Хората бяха много съвестни и разказаха как всеки си е вършил работата и че всеки носи отговорност за това, което подписва. Всички бяха категорични, че Баневи не са упражнявали никакъв натиск върху тях за подписване на документи с невярна информация", каза за "България Днес" адв. Анадолска.

"Такива престъпления се доказват с документи, а не с разпити на свидетели. Документацията е изрядна", отсече защитничката на известното семейство.

Както "България Днес" писа, близо година магистратите разпитваха свидетелката Зорница Илиева по мегаделото срещу фамилия Баневи за пране на пари. На предишното заседание бившата служителка на фамилията забрави какво е говорила и какво е подписвала. Темида изгуби търпение от едногодишната мъка и реши да премине към разпитите на други свидетели.

Реклама

Името на Зорница Илиева се появи преди близо година. Тя бе разпитана през март 2022 г., после отново през лятото, след това през октомври. Последният й разпит бе през януари тази година. Обвинението смяташе, че именно Илиева е скритият им коз, но това постоянно забравяне от страна на свидетеля им изигра лоша шега. Илиева не помнеше какво е подписвала, кога го е подписвала и като цяло я удари силна амнезия, което принуди Темида да прекрати този нечувано дълъг разпит и да премине към другите свидетели. Все пак прокуратурата има набелязани 200 души, които трябва да дадат показания пред съдията.

Припомняме, че Николай и Евгения Баневи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 г., преди да се качат на самолета за България. Те са били във Франция с трите си малолетни деца и имали резервиран полет към София от предишния месец, но междувременно прокуратурата им повдигна обвинения и издаде европейска заповед за арест, с която бяха обявени за издирване.

При разглеждане на мерките за неотклонение магистратите се мотивираха, че според събраните доказателства и показания на свидетели има обосновано съмнение, че Банев и негови приближени са извършвали сделки, с които той е насочвал активи на управлявани от него фирми в България към многобройни офшорки. Така се създавало фиктивно задлъжняване на българските фирми, което е ползвано като привидно основание активите им да бъдат придобивани от офшорните дружества.

Възрастната майка на Николай Банев е изправена на подсъдимата скамейка заедно със сина си и снаха си Евгения по обвинение за участие в престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. По изчисления на разследващите са изпрани около 1,5 млрд. лв. Очаква се съдебната сага да продължи с години.

Печелят в Страсбург,

съдят Гешев

Баневи спечелиха дело в Страсбург за незаконното им задържане във Франция по европейска заповед за арест и нарушаване на презумпцията за невинност чрез коментари на представители на прокуратурата. В мотивите си евросъдът отбеляза също така, че продължителността на задържането на Банев, включително и домашният арест, е тревожна и прекомерно висока предвид законодателството.

След победата в Страсбург Баневи решиха да погнат Гешев и петимата му заместници за 60 бона за причинени морални вреди от клевета.

Поводът е писмото, което главният прокурор и заместниците му изпратиха в началото на годината до всички европейски институции и посолства, включително и САЩ. В писмото на прокуратурата Баневи бяха споменати като част от привлечените като обвиняеми "български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи" и "известни олигарси". За тях се посочваше, че "са отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1,5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".

В жалбата си до съда Баневи определят квалификациите за тях като неверни, позорящи и увреждащи публичната им репутация, личната чест и достойнството им. Делото се води от известния адвокат Михаил Екимджиев. Маститият юрист пише, че със споменаването на имената им в негативен контекст са нарушени техни права, защитени от конституцията, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и НПК.

Четете още

Една година разпитват 1 свидетел срещу Баневи

Една година разпитват 1 свидетел срещу Баневи

Основен свидетел проговаря срещу Баневи

Основен свидетел проговаря срещу Баневи

Банев остава под домашен арест, няма 200 бона за гаранция

Банев остава под домашен арест, няма 200 бона за гаранция

Баневи съдят Гешев за 60 бона
Баневи съдят Гешев за 60 бона

Баневи съдят Гешев за 60 бона

Реклама
Реклама
Реклама