Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14093624 www.bgdnes.bg

Траянополски епископ Киприан: Огромна е радостта,че ще донесем Благодатния огън от Йерусалим

Да отворим духовните си очи за Възкресение Христово 

КОЙ Е ТОЙ

Старозагорският митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 8 март 1976 г. в Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град. Приема монашество на 1 септември 1996 г. в Рилския манастир. Ръкоположен е за йеродякон на 8 септември 1996 г. в Павел баня, а за йеромонах шест дни по-късно в храм "Св. Николай" в Стара Загора.

От октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир "Св. Богородица", а по-късно е приет в клира на Врачанска епархия като и.д. игумен на Тръжишкия манастир "Св. прор. Илия". От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

Реклама

По решение на Св. синод е хиротонисан за епископ с титлата Траянополски на 03 март 2008 г. в катедралния храм във Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит. Тази длъжност той изпълнява до избирането му за Старозагорски митрополит на 11 декември 2016 г.

Траянополски епископ Киприан е носител на църковни отличия и множество музикални награди.

- Ваше Високопреосвещенство, какво е усещането да бъдете ръководител на делегацията, която ще пътува до Йерусалим, за да вземе Благодатния огън?

- За мен е огромна чест тази година да предвождам делегацията с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква. Както и със съдействието и разрешението на Министерски съвет и на министър-председателя Гълъб Донев. Огромна е радостта ни, че ще можем да донесем Благодатния огън, за да можем в пълнота да славим Христовото Възкресение.

- Две години наша делегация не посещава Божи гроб заради пандемията от Covid-19. Светът постепенно се освобождава от оковите на тази зараза. Защо ни връхлетя и какви уроци трябваше да научим?

- Всичко, което се случва, идва от Бога. Какви са уроците - през тези две години родителите опознаха децата си, децата опознаха родителите си. Разбира се, тъгуваме за всички, които пандемията прибра. Урокът какво трябва да се върши, за да имаме надежда за Божията милост - нека имаме повече любов и искреност във взаимоотношенията. Вярата крепи рода ни. Тя засилва още повече братските отношения между хората. Да имаме мир и благоденствие, както Бог ни завеща.

Реклама

- Станахме ли по-смирени, обичащи и обърнати към Бог? Или ситуацията е по-различна?

- Смирението е начин на живот. Православието също. Но всъщност какво означава смирението? Да се преклоним или да бъдем в себе си толкова дълбоко вярващи и обмислящи всяко свое действие, за да не нарушим вярата на своя ближен. Смирението е човек да има твърда опора в ценностите, да е стожер на морала, нравствеността и да търси всеки ден Бога. Трябва да отворим духовните си очи.

- Какво е вашето послание към хората в навечерието на Възкресение Христово?

- Това е празникът на празниците. Христос победи смъртта, но за да приемем неговата саможертва, трябва да бъдем в пълнотата на тази пасхална радост толкова единни, така щото възкръсналият Господ Исус Христос да дари на всеки от нас онази любов, с която ни прегръща, и ние трябва да му отвърнем със същата топла прегръдка.

- Отбелязахте рождения си ден с молебен за здраве, получихте поздравителен адрес от президента и бяхте уважен от много миряни и ръководители на институции. Като обединяваща фигура как виждате усилията за духовно израстване на народа?

- Бих искал да изкажа благодарност на всички, които ме поздравиха! Работим добре с хората и институциите в Старозагорска епархия за общата цел да наставляваме в онази доброта и взаимопомощ, която ни е толкова необходима. Да търсим Бога всеки ден и ще намерим утеха, а всяка трудност ще бъде преодоляна. Грижата за хората и тяхното добруване е важна и отговорна задача.

- Разкажете ни за въздействието на хоровата музика, на която отдавате години работа. Освен класически произведения като "Реквием" на Моцарт какви други творби ви впечатляват и искате да предадете на хористите?

- Подготвяме творба на Джакоми Росини, която ще бъде представена на 12 април. Искаме да предадем на хората онази емоционалност на музиката, с която да преоткрива нейното въздействие и красота.

Четете още

Патриарх Неофит с молитва срещу войната и послание за мир

Патриарх Неофит с молитва срещу войната и послание за мир

Старозагорският митрополит Киприан: Молим се да има мир!
Старозагорският митрополит Киприан: Молим се да има мир!

Старозагорският митрополит Киприан: Молим се да има мир!

Реклама
Реклама
Реклама