Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6139923 www.bgdnes.bg

Мистерията на ШЕВИЦИТЕ

Шевицата е красотата на българската народна носия!

Тя превръща и най-обикновената бяла риза в шарен празник за окото. В нея обаче има нещо много повече от цветове - от векове се вярва, че в шевицата има закодирани послания.

Един от най-интересните символи е елбетицата. Произходът й е от старите български думи "елем" и "бехт", които се превеждат на съвременен език като "едно и осем" или "осем в едно". Смиволът представлява двоен кръст и символизира осемте посоки на света - четирите основни (север, юг, изток, запад) и четирите междинни. Също така кореспондира и към осемте основни положения на слънцето през годината Ц в началото и в края на всеки сезон. Вярва се, че орнаментът символизира хармонията в света и в човешкото поведение.

Реклама

Елбетицата се извезва предимно по ръкавите и яките на дрехите, както и в най-долната част на женските поли. Още от стари времена се препоръчва шевиците да са в края на дрехите, за да предпазват от злите сили. Може да бъде видян още върху килими и покривки. Орнаментът се среща още в изкуството на Древен Китай, Древен Египет, Древна Индия и Япония.

Друга популярна шевица със силно послание е "Дървото на живота". То символизира връзката на жената с рода и корените и нейната социална зрялост. "Дървото на живота" представлява клонче или храст, завършващо с три или повече цвята. Вярва се също, че изобразява връзката между небесния (короната), земния (ствола) и подземния свят (корените). Много често близо до него се извезва куковото цвете, наричано още кукуряк. То представлява три листа, които представляват трите основни енергии - земната, небесната и човешката, и се поставя за закрила и за здраве.

Богатството на българските шевици се допълва от "Космическата костенурка". Тя символизира дълголетието и мъдростта и често се използва като знак за вечност. Костенурката представлява ромб с върхове по посоките на света и със залепени два триъгълника отстрани. Според дедите ни именно благодарение на мъдрата костенурка животът на Земята съществува по начина, който познаваме. Присъствието на ромбът в шевиците се свързва с плодовитостта, както при жените, така и при мъжете.

Присъствието на на свастиката в шевиците може да изненада мнозина, но е съвсем логично. Тя символизира слънцето или времето като създаване и разрушение на света. Една от хипотезите за разтълкуване на символа на свастиката е четирите рамене представляват Вселената в спиралната галактика на Млечния път. В България двойни свастики (по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка) са открити върху множество керамични съдове, датиращи отпреди 8000 години.

Думата "свастика" произлиза от санскрит и означава пожелание за благополучие, благосъстояние и щастие.

Реклама
Реклама
Реклама