Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6177348 www.bgdnes.bg

Хора и песни на мегдана за Великден

Чудеса стават на този ден

Почти във всяко населено място у нас от рано започват празненствата по случай Великден. Още от тъмно хората излизат по мегданите, за да честват възкресението на Исус Христос. Всички играят хора и пеят народно песни, за да може празникът им да бъде още по-хубав. В някой от градове се провеждат и кукерски празници. В много села у нас се провеждат събори, точно на този празник. Те започват от ранни зори и продължават до късно вечер.


Агнената се пекат от тъмно, за да може да са готови за обяд, когато хората се събират да хапват с цялото семейство и близки. Най-щастливи са децата, които обикалят и търсят с кого да се чукнат с яйце.

Реклама


С фолкрорна музика, танци и обичаи от древни времена ще бъде посрещнат Великден в село Извор, Радомирско. Още от първи петли на втория ден от Великден там ще се извият хора, дълги стотици метри. Причина за това е конкурсът "Червен, червен Великден". Той се провежда за осма поредна година. Хора от целия район около Радомир се стичат, за да се насладят на обичаите, които са спазвалите нашите деди на Великден.


Освен фолклорните традиции, хората от Извор ще приготвят и основните ястия, които неизменно присъстват на Великденската трапеза.
"Същинската част на конкурса е състезанията по готвене. Приготвят се храни, които са типични за този празник. На масите се правят ангешко, дроб сарма, козунаци, великденски питки, боядисват се яйца", обясниха от организаторите.
Докато журито опитва вкусните храни, които участниците приготвят, на сцената започва да се извиват хора. Съпроводени от гайди и други народни музикални инструменти, малки и големи започнат да играят хора, от различни краища на България.


"Програмата е дълга. Има от всичко по много. Танци, песни, вкусна храна. Почти всяка година журито си облизва пръстите от ястията, които се приготвят. Всички деца, които танцуват или пеят са облечени в народни носии от своя регион", издадоха още организатори.


В град Генерал Тошев по традиция на Великден пък се провежда надсвирване в чест на християнския празник. Десетки фолклорни формации представят своите изпълнения и пълнят очите на гледащите ги. Те пеят песни само от добруджанския край, а хората на площада мигновено се хващат на ръцете и започват да играят хоро. Те се вият из целия мегдан и продължават, докато слънцето залезе.
По традиция на втория ден на Великден над Бачково с литийно шествие се изнася иконата на Богородица. Не се едно или две чудесата, свързани с нея. Последната такава датира от преди няколко години. Иконата на Божията майка помогнала на малко момиче, което имала тежко сърдечно заболяване. С много молитви към Богодорица, детето вече е здраво и няма никакви проблеми.
"Чудотворната икона на Света Богородица спаси моята внучка Яница, която оздравя напълно. Преди операцията заедно с детето бяхме тук и се помолихме пред иконата на Света Богородица. Помолихме се само за здраве. Да се оправи детето и да няма никога повече проблеми със сърцето. Когато я сложили на операционната маса, я държали под упойка 3-4 часа, а когато я изкараха, нямаше никакви стентове. Лекуващият лекар ни каза, че това му се случва за първи път в живота. Обясни ни, че докато детето е било под упойка, артериалното й налягане е било напълно нормално. Затова не се е наложило да се оперира детето. Оттогава внучка ми е напълно здрава", разказа Янка Русева от старозагорския град Раднево, която не пропуска да се включи в литийното шествие на иконата на Богородица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама