Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6177332 www.bgdnes.bg

Най-малката наследничка на Апостола: Гордея се, че съм от рода на Левски

8-годишната хубавица Пламена иска да научи всичко за великия си родственик

Симеон ДЕМИРЕВ

"Гордея се, че съм наследничка на Васил Левски".
Това споделила пред майка си най-малката родственица на Апостола на свободата Пламена Кацева. 8-годишното момиченце живее и е израснало в Карлово. Нейната родствена връзка идва от рода на баща й - Кацеви. Корените на фамилията са от село Кошмуларе, където и рода на Левски има рода. Дядото на Апостола е 4-ти прадядо на бащата на Плами.


"Детето разбра, че е родственица с Апостола, преди година, когато бе първи клас - каза пред "Хоровод" нейната майка Райна. - Имаше да пише за училище за него и ние й казахме, че Левски е нейн родственик. Много се гордее от този факт. На всички казва, че Левски е най-великият българин".
Семейство Кацеви също разбира сравнително скоро за родствената си връзка с Апостола. Това се случило преди няколко години и то съвсем случайно.
"От една книга научихме, че родът на съпруга ми Кацеви има връзка с този на Васил Левски. Открита е от дядото на дъщеря ми. Намерил книгата в селото на мъжа ми Кошмуларе. Прочетохме я и така разбрахме, че родът на съпруга ми има връзка с този на Левски", признава Райна Кацева.
Майката на наследничката на Дякона споделя, че е била изненадана, когато е научила за родствената връзка на семейството й с това на Апостола.
"Всички бяхме учудени. Никога не съм очаквала, че съпругът ми ще е родственик с Васил Левски. Трудно го повярвах, но фактите сами говорят. Доказано е, че родът на мъжа ми има родствени връзка с този на Дякона. Не парадираме с това. Цялото ми семейство е гордо, че е наследник на Васил Левски", разкри госпожа Кацева.
Тя разкрива, че малката й дъщеричка осъзнава кой е Апостола на свободата и какво е направил за България.

Реклама


"Все по-често започва да ни пита за него. Нямаме много време да си говорим за Апостола, защото сме заети всичките. Има интерес да научи за него. Разказали сме и само някой неща. Спестили сме и как е заловен и обесен, както и други факти за него. Обяснили сме на Пламена, че Левски е загинал геройчно, защото е така. Още е малка да научи цялата истина. Осъзнала е кой Левски и какво е направил. Има още какво да научи", споделя майката на наследничката на Апостола.
Малката Пламена навсякъде обяснявала, че е родственица на Васил Левски. Когато пишела съчинения, тя винаги изтъкнала, че му е наследница.
"Иска да научи повече на Левски! Има желание да чете книги, но още не й даваме, защото е твърде малка. Няма как да разбере всичко, ще се обърка. Не искаме да я напрягаме да учи години и дати. След време като порасне, със сигурност ще научи всичко за живота на Апостола", споделя пред вестника госпожа Кацева.
Дядото на 8-годишното момиченце е изготвил родословно дърво, с което да се намерят и други роднина на Апостола на свободата. В него ще се разказва за връзката на семейство Кацеви с рода на Васил Левски. С това той цели да открие и друго потомци на най-великия българин. Направата на дървото е отнело куп време на дядото на Плами.


Освен с ежедневните уроци и търсенето на нови факти за своя родственик, Пламена се изявява и на модната сцена. Малкото момиченце от четири години се занимава с моделство. Навсякъде, където ходила по конкурси, тя споделяла, че е наследница на Васил Левски. Тя има куп награди, а преди няколко седмици триумфира в конкурса "Литъл Мис Галакси" 2017 и така става лице на община Банско. Когато получи титлата от кмета на града Георги Икономов, Пламена не пропуска да му разкаже за корените си.
"Обича да се състезава. На сцената се чувства много добре. Мечтае си за световната модна сцена и затова учи усилено английски. Поканиха я сега на конкурс в Южна Африка. Взима и уроци по пеене, даже купихме голямо караоке у дома, за да се упражнява. Учи английски, а училище е пълна отличничка", разказва за заниманията майката на Пламена.
Тя е сигурна, че дъщеричката й няма да пропусне и извън България да разказва на всеки кой е Васил Левски и колко е горда, че е от рода му.
Майката на най-малката наследничка на Левски обяснява, че не познава други наследници на Апостола.
"Знам, че има, но не съм се срещала с тях. Те не са ни търсили, както и ние не сме. Това е нормално. Всеки си има ангажименти. Можем само да се гордеем, че семейството ми има родствена връзка с Васил Левски", добавя майката на наследничката на Дякона.

Обича да е в музея

Малката Пламена от малка е запалена по историята. Тя се интерувала и преди да научи, че Васил Левски е нейн родственик. Откакто разбрала за това 8-годишното момиче почти не пропуска месец, в който да посети музея на Апостола в Карлово. В експозицията има много вещи на Дякона - револвер, сабя, дяконското кръстче и други вещи на най-великия българин.
"Обича да е там. Научава много нови неща за Левски, когато е в музея. Това е едно от любимите и места в Карлово", споделя майката на най-малката наследничка на Апостола на свободата.
Другото любимо място на Пламена в Карлово също е свързано с нейния родственик. Малчуганката често е водена от родителите си до паметника на Васил Левски.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама