Реклама
https://www.bgdnes.bg/klub_vdahnovenie/article/14529920 www.bgdnes.bg

5 причини да се чувствате изтощени

1. Хапвате сладки (или пикантни) храни малко преди времето за лягане

Всички обичаме десертите (в края на краищата сме хора, не чудовища!), но за съня ви може да се окаже пагубно, ако ядете сладко малко преди лягане. Изследване, публикувано в „Джърнъл ъф Клиникъл Слийп Медисин“, установи, че повърхностният, неспокоен и прекъснат сън често се дължи на консумацията на храни, богати на наситени мастни киселини и захар. Пикантните лакомства преди да си легнете също не са препоръчителни, защото причиняват киселини (извинявай, чипс, не тази вечер!). По повод на това кога да приемате последното си за деня хранене нутриционистът Саманта Касети обяснява, че яденето малко преди сън е твърде вероятно да наруши нощната ви почивка. „Ако се будите периодично през нощта и не се наспивате добре, на другия ден няма да сте в състояние да функционирате пълноценно“, казва Касети и съветва да вечеряте най-малко два часа, преди да се пъхнете между завивките.

2. Изпивате една чаша вино в повече

Всички знаем за ползата от една-две чаши червено вино преди лягане. Но всичко, което е над това количество, ще наруши цикъла сън-бодърстване. Алкохолът може и да помага за по-лесно заспиване, но заедно с това се отразява върху качеството на съня, като намалява фазата на бързите очни движения (REM сън). Ако смятате да консумирате алкохол, най-добре обърнете една-две чашки около времето за вечеря, за да може тялото да го метаболизира, преди да се отправите към спалнята.

Реклама

3. Вземате гореща вана или душ преди лягане

Кисненето в гореща вода може и да звучи като чудесен завършек на дългия ден, но си помислете добре, преди да сипете пяната във ваната. Експертите от Националната фондация за сън са категорични, че тъй като вътрешното ни тяло понижава температурата си с няколко градуса преди лягане, подготвяйки го за спокоен и отморителен сън, горещата вода вечер по-скоро ще ни разсъни и ободри, вместо да ни приспи. Затова пропуснете мехурчетата във ваната или пък им се наслаждавайте по-рано вечерта.

4. Завършвате деня с телефон в леглото

Около 50 на сто от потребителите по цял свят завършват деня си с телефон в леглото. Но само защото този навик е широко разпространен, не значи, че е полезен. Защо ли? Синята светлина от екраните на любимите ни джаджи може да заблуди мозъка да си мисли, че още е ден и да разстрои биологичния ни ритъм. Андрю Варга, невролог и експерт по съня от клиника „Маунт Синай“ в Ню Йорк, обяснява: „Електронните устройства, чиито дисплеи са с подсветка, излъчват висок процент синя светлина с къса дължина на вълната. Излагането на такава светлина от какъвто и да било източник – включително телевизори, клетъчни телефони, лаптопи, електронни четци и таблети – вечерта ускорява циркадната фаза, което ще рече, че естествената умора настъпва едва по-късно през нощта“. Опитайте се да изключвате електрониката два часа преди лягане и помислете дали да не си купите обикновен будилник, вместо да използвате алармата на телефона.

5. Отспивате си през уикендите

Не е добра идея да се излежавате дълго в съботните и неделните сутрини. Грешите, ако си мислите че по този начин ще наваксате недоспиването през делничните дни. Тялото не може да бъде измамено, то обича рутината. За да не разстроите ритъма на съня си, опитайте се да ставате от леглото в един и същи час всеки ден, независимо дали сте на работа, или не. Според д-р Варга трябва да сведете до минимум разликите във времето за лягане и събуждане между почивните дни и останалите дни от седмицата.

Четете още

7 причини да посетите Перу

7 причини да посетите Перу

7 причини да ядем по-често спанак

7 причини да ядем по-често спанак

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама