Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10617850 www.bgdnes.bg

Хубавата Халиме е най-точната ловджийка

От 2 г. ходи професионално на излети 

Пушката ми е тежка и мъжете ме гледат странно, но хобито ми харесва, казва младата жена 

Халиме Сосой е най-хубавата и талантлива ловджийка!

Около това мнение се обединяват авджиите в Североизточна България за 30-годишната дама от разградското село Севар.

Реклама

Младата жена още няма отстреляни големи екземпляри като глигани, но притежава изключително точен мерник, когато става въпрос за птичи лов.

"Официално съм ловджийка от две години. Но преди това дълго време съм ходила на ловни излети с баща ми, който е авджия от около 30 години. Още нямам отстреляно прасе, въпреки че през октомври м.г. видях едно, което премина като сянка. Имах близка среща и с елен, който пресече пътя ми, и сърцето ми се разтуптя бързо. Най-много ми харесва птичият лов, защото носи силни емоции в небето. Въпреки че съм нова, имам отстреляни фазани и пъдпъдъци", разказа пред "България Днес" Халиме.

Красивата ловджийка признава, че е предизвикателство да си жена сред мъже ловци. "Всички ме гледат много странно. Някои знаят, че съм дъщеря на популярния авджия Якуб Сосой, но други нямат представа и се шашкат. В повечето случаи се чудят дали мога изобщо да стрелям, тъй като съм слаба. Когато ходих да си купувам ловни дрехи, продавачката ми каза, че тази работа не е за мен, тъй като панталоните ми бяха прекалено широки. Ботушите ми са тежки, пушката е по-тежка от тази на баща ми и понякога е много изморително да обикаляш цял ден, но обичам природата и ловът ми носи удоволствие", сподели пред вестника жената с най-точен мерник в Разградско.

Халиме е учителка на децата от 2-ри клас в Севар и често я питат дали разговаря с подрастващите за лова. "Вероятно някои хора ще се изненадат, но не уча децата да стрелят. Напротив, казвам им да ценят природата и живота. За мен ловът е хоби, което в миналото е било начин за оцеляване на хората. Много обичам животните и в началото се чудех дали няма да ми е мъчно, ако убия някое. Мъжете се шегуваха с мен, че ако застрелям някой екземпляр, ще седна до него и ще започна да плача. Но за дивите прасета например не ми е мъчно. Самата мисъл, че жена с тежка пушка ходи наравно с мъжете, ми дава самочувствие и мисълта, че сме равни двата пола", каза още смелата авджийка.

На помощ в откриването и надушването на фазани и пъдпъдъци идва и най-добрият специалист по птичи лов - кучето Вълчан от богата колекция на Якуб Сосой.

Халиме се надява някой ден да отстреля голям екземпляр и да покаже на мъжете, че жените по нищо не им отстъпват в ловните умения.

Реклама
Реклама
Реклама