Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10809350 www.bgdnes.bg

Последен шанс за гъски

Отстрелът е разрешен само по вида голяма белочела

Сезонът за отстрел на водоплаващ дивеч приключва на 31 януари. Този уикенд ловците имат последен шанс да гърмят пушките по гъски. Този лов е особено специфичен и е любим на мнозина.

Списъкът на разрешените видове диви патици е доста дълъг, но в същото време законът разрешава единствено лов на голяма белочела гъска, която има най-стабилна популация. Другите видове, идващи да зимуват у нас, са малобройни и са вписани в Червената книга като застрашени.

Реклама

Понякога обаче ятата се смесват и наред с многобройните белочели гъски може да се срещнат и представители на други видове. В този смисъл е редно ловците да познават гъските и да умеят да ги различават дори от разстояние.

Голямата белочела гъска няма изразен полов диморфизъм. Отличава се от другите представители на рода с по-голямото и забележимо бяло петно на челото и черните петна по гърдите и корема. Издава висок, звънлив крясък. На дължина достига 70-86 cм, а на тегло - 1,5-3 кг. Размахът на крилете е 130-160 cм. Оперението е сиво-кафяво. Шията отстрани е с тъмни надлъжни ивички. Краката са жълто-оранжеви.

Гнезди в най-северните части на Европа, Азия, Северна Америка, като обитава влажните райони на тундрата и лесотундрата по морското крайбрежие и вътрешните водоеми. Зимува в южните райони на Европа и Азия, но прелита и до Северна Африка. У нас ежегодно зимуват 200-500 хил. птици. Есенният прелет започва от началото на октомври, но масово гъските долитат през декември. Пролетният прелет тръгва към средата на февруари, но е подчинен на капризите на времето през зимата.

Най-многобройни ята се установяват в равнинната част на страната, по поречието на Дунав и големите северни реки, а също и по черноморското крайбрежие. Придържат се към масиви, засети с есенници, но задължително в близост до водни площи. По време на зимуването гъските са привързани към местата, където се хранят. Правят чести дневни прелети от "трапезата" до водата и обратно.

В тава със зеле е вкусотия

Месото на дивата гъска е много вкусно. За приготвянето на традиционна ловджийска рецепта ще са ви необходими следните продукти: 1 гъска с вътрешностите, кисело зеле, 1 стрък праз, 3-4 стръка лук, 300 г гъби, 100 г маслини, 3-4 с.л. олио, 50 г шунка, 2 кисели краставички, 100 г ориз, 1/2 ч.л. чубрица, кимион, 1/2 ч.л. джоджен, 1/2 ч.л. риган, черен пипер, червен пипер, 1 ч.л. сол, 2 с.л. сос "Уорчестър", 1 с.л. соев сос.

Дробчетата от гъската, лукът, празът и гъбите се нарязват на ситно и се запържват в мазнината. Маслините се почистват от костилките, шунката се нарязва на малки кубчета. Прибавят се към останалите продукти заедно с изчистения и измит ориз. Разбърква се, налива се 1 к.ч. вода и се овкусява със сосовете и подправките. Вари се, докато оризът поеме водата.

Гъската се пълни с плънката, зашива се и се слага в тенджера с вряща вода. Вари се 10-15 минути, след това се прехвърля в тава. В нея се налива 1 пръст от бульона. Отстрани се слага нарязано кисело зеле и се покрива с фолио. Гъската се пече в умерено загрята фурна около 2 часа.

Реклама
Реклама
Реклама