Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13690231 www.bgdnes.bg

Кръстьо Кръстев е физикът, който разкрива тайната на взрива

Едва 30-годишен става професор, бори влаковите катастрофи 

Получава най-високото отличие в американската армия за цивилно лице 

"В този наш зает свят ние, изглежда, сме станали толкова ангажирани, толкова заети в борбата за оцеляване, че понякога пропускаме да разпознаем и да отдадем почит на истински великите човешки постижения на нашето време. С тази мисъл в съзнанието си имаме удоволствие да представим част от историята и постиженията на един забележителен човек д-р Кръстьо Кръстев".

Тези думи на гордост за България може да открием в предисловието на американско издание, наречено "Почит към една изявена личност - д-р Кръстьо Кръстев".

Реклама

Един българин от Силистра достига до научните върхове с откритие, което носи неговото име - Ефектът на Кръстев.

Датата е 12 август 1932 г. По това време се провежда обучение със стрелби на тежки оръдия край Горна баня. По-рано същата година Кръстев е назначен за директор по научните изследвания към Генералния щаб във военното министерство

По време на стрелбите измервателните уреди, които Кръстев като началник-отдел използва, отчитат непознато явление. След като го изследва по-подробно, установява, че при взрива се отделят електромагнитни вълни, които се движат със скоростта на светлината. Досега никой в света не е успял да установи феномена. Ученият нарича това явление електромагнитна пулсация. Благодарение на него на всяка точка по Земята може да бъде установено дали гърмят бомби, или се стреля с оръдия.

Военните специалисти у нас са скептични към откритието и приписват неговото заключение на аномалии в атмосферата. По същото време ген. Христо Луков е помощник-инспектор към артилерията и настоятелно моли Кръстев да продължи изследванията си.

Заради Ньойския договор им се налага да внасят тайно английска звукоизмервателна апаратура. Финансирането на изследването е било проблематично. От необходими 250 хил. лева финансовото министерство отпуска едва 10 хиляди лева. Данаил Крапчев, редактор на вестник "Зора", дарява 150 хиляди лева. Цар Борис III, който е сред личните приятели на учения, също дарява и му дава стипендия за специализация в Берлинския университет.

Година след откритието си Кръстев получава златен медал от военното министерство за изобретение, позволяващо точна артилерийска стрелба. Дълги години светът не научава за откритието на Кръстев, като едва през 1962 г. американски журналисти се добират до секретни документи и разкриват името на българина. Година по-късно е дадена публичност с цел да се обезсмисли тайното провеждане на тестове за атомни оръжия.

Реклама

Ако се върнем шест десетилетия назад във времето от световната популярност на Кръстев, ще разберем, че житейският му път започва в Силистра. Роден е на 12 юли 1900 г. в семейството на Дафина и Иван Кръстеви. Първата световна война и окупация на Добруджа са причините да се премести да живее в София. По-късно следва медицина в Румъния, но не успява да завърши. Все пак получава висше образование - по физика и минно инженерство в Германия. Едва 30-годишен става професор по физика, технология и химия на мощните експлозии във Военната академия в София.

Професор Кръстев продължава да изследва явлението с помощта на физици от отдела за измервателни уреди на фирмата "Сименс", както и с физика Макс Планк. Това е същият онзи германски физик теоретик, който е считан за баща на квантовата механика и един от най-видните физици на ХХ век.

През 1933 г. откритието на Кръстев е регистрирано с осцилограф, а четири години по-късно е научно потвърдено от германските физици по време на маневри край родопския резерват "Шабаница" през 1937 г. В замяна за засекретеното откритие Германия предава на България звукоизмервателна подвижна станция "Сименс", 4 противовъздушни батареи и 14 бойни самолета. Със самолет от тях летецът Димитър Списаревски нанася таранния си удар и се превръща не само в спасител на София, но и в национален герой.

Влиянието на Кръстев става все по-голямо и под негово ръководство са открити три индустриални предприятия в София - завод за електротехническо оборудване "Едисон", завод за химикали и лекарства "Алтрос" и електрохимически завод "Аляска". При пътуванията си в Европа описва впечатленията си в статии на вестник "Софийски вести", на който става и собственик. Влага голяма част от състоянието си в огромна фамилна къща с 52 стаи, обзаведена със скъпи мебели, ценни картини, сервизи и килими, чието състояние е оценено през 1963 г. на 700 хиляди долара.

Но както често се случва, България не оценява своите гении. Заради комунистическия режим Кръстев напуска страната ни, без да вземе нито лев, и изоставя недвижимото си имущество.

Различни източници разказват, че на 9 септември 1944 г. Кръстев и семейството му се прибират към България през Словакия. Чувайки за преврата, решават да не се приберат вкъщи и заминават за Швейцария, а по-късно за италианската столица Рим.

Впоследствие Кръстев заминава за Канада и е назначен за директор на научноизследователски център за хирургическо оборудване в Торонто. През 1950 г. се установява в САЩ и застава начело на научноизследователския институт за сплави за хирургически инструменти в град Шампейн в щата Илинойс.

Постепенно в биографията му се трупат редица значими успехи. Привлечен е като специален консултант на армията, флота и военновъздушните сили на САЩ и става сътрудник на специална изследователска лаборатория към университета в Мичиган. Участва като съветник на Женевската конференция по разоръжаването през 1950 г. Среща се с Айнщайн и обсъжда с него различни нови насоки за приложение на "Ефектът на Кръстев".

Животът на силистренеца показва, че България не само прогонва гениите си, но и желае да ги наказва. През 1945 г. е осъден задочно от Десети състав на т.нар. Народен съд на 15 години строг тъмничен затвор и да заплати 1 млн. лева глоба, при несъбираемост заменима с 6 месеца тъмничен затвор. Конфискувано му е всичкото движимо и недвижимо имущество.

По това време Кръстев докосва световните научни върхове. На 11 септември 1962 г. получава американско гражданство заедно със семейството си и награда на американската армия за изключителна служба. Умира на 16 септември 1969 г., но приживе успява да се ожени за любимата си Йордана и да създаде две деца - дъщеря Дафин и син Георги.

Три години след кончината му близките му донасят урната с праха му на българска земя.

Има куче, което разпознава атомни експлозии

Представяме ви още няколко вълнуващи факта от живота на Кръстьо Кръстев:

- Едно от първите му изобретения е система за въздействие върху влака за предотвратяване на катастрофи;

- през 1971 г. синът му регистрира друго негово изобретение - за повишаване на йонизацията във въздуха, използвано за по-бързо възстановяване на състезателни коне;

- през 1965 г. Кръстев внася иск в чикагски съд срещу местна ветеринарна клиника за компенсация на неправилно лекувания и умрял негов кокер шпаньол, който бил в състояние да разпознава електромагнитни вълни при атомни експлозии;

- през 1967 г. рекламира устройство против умора на волана, което компенсирало отрицателното напрежение на пластмасовия кокпит на колата. Такива устройства вече бил внедрил в кабините на военните самолети и подводници.

Реклама
Реклама
Реклама